Ад по Данте: Висока степен на тревога за наклонена кула в Италия, възможно е да се срути

Експертите се притесняват, че дните на италианската забележителност са преброени

Наклонената кула Гарисенда се издига в Болоня несигурно, но стабилно почти 1000 години. Но днес експертите се притесняват, че дните на италианската забележителност са преброени, информира Darik Business Review.

След проучвания от миналия месец градските власти стартираха план за гражданска защита от „внезапното и неочаквано срутване на кулата“, която доминира над хоризонта на Болоня от 12 век насам.

Ще бъде издигнат защитен метален кордон, за да „удържи отломките в резултат на възможно срутване, като целта е да намали уязвимостта на околните сгради и да предпази населението, както и да блокира достъпа до забранената зона“, се посочва в съобщения на градския съвет, цитирано от CNN.

Съоръжението ще бъде закрепено към земята и ще включва специално проектирани метални мрежи за защита от скални отломки. Предупреждението за възможно срутване беше упоменато в доклад от 27 страници на научния комитет, който наблюдава обекта от 2019 г. насам.

Той поставя кулата във „висока степен на тревога“, като експертите „вярват, че вече не съществуват безопасни условия за работа по или около кулата, освен в рамките на план за гражданска защита“.

Мониторингът на обекта през последния месец разкри „неочаквана и ускорена тенденция“ на „смазваща“ компресия, като камъкът в основата на кулата се разпада, а пукнатините в тухлите над нея се разширяват.

Укрепителните дейности бяха спрени, а властите разпоредиха около обекта да бъде обособена забранена за достъп зона „във възможно най-кратък срок“. Въпреки това, кулата не е на прага на незабавно срутване, казва говорител на властите за CNN.

„Държим се така, сякаш това е най-лошият сценарий, но това не означава, че ще се случи“, посочва той, добавяйки, че предпазните мерки в момента са на ниво „жълта“ тревога, а не на червена, където колапсът е неизбежен. Кулата може да рухне както след 3 месеца, така и след 20 г., допълва той.

Ако имаше непосредствен риск от срутване, щяхме да евакуираме всички“, казва той, добавяйки, че оборудването за наблюдение дава показания на всеки 15 минути, което означава, че експертите трябва да получат предупреждение за срутване навреме, за да могат да евакуират околността.

Ад по Данте

Една от известните „кули близнаци“ на Болоня, които доминират в центъра й, 48-метровата Гарисенда е построена през 12 век, когато градът е мини Манхатън с десетки кули, всяка изградена от местни семейства, конкуриращи се помежду си.

Днес оцелелите са малко, като част от кулите са превърнати в обикновени къщи чрез събаряне на върховете им.

Гарисенда се накланя под ъгъл от четири градуса – само малко по-изправена от петте градуса на Наклонената кула в Пиза. Този процес вече е стартирал в началото на 14-и век, когато Данте пише „Ад“ и включва и кулата в поемата си.

Тя се намира в центъра на града до Асинели, която е два пъти по-висока и туристите можеха да изкачват до миналия месец. Кметът на Болоня Матео Лепоре нареди районът около кулите да бъде блокиран през октомври, въпреки че този ход беше провокиран от нуждата от проучване, а не от съображения за безопасност.

Акустични сензори бяха поставени около Гарисенда, а в двете кули беше монтирано и махало, което да проследява движението им и да следи дали обичайното „трептене“ надвишава определен праг.

Това изследване установи не само повишена компресия в основата на кулата, но и изместване на наклона й. Състоянието й непрекъснато се влошава от юли насам, посочва говорител на градския съвет.

Неизбежно критично състояние

Постепенно разпадане на скалата в основата, както и вертикални пукнатини в тухлите, които изграждат кулата, са забелязани през 2020 г., но днес се влошават.

Доклад, публикуван на 15 ноември, потвърждава, че кулата е в „критично състояние от известно време“ и предполага, че предишни интервенции, включително „обръч“ от стоманени пръти и кабели, изграден около основата й през 2020 г., са утежнили ситуацията.

„Общата ситуация, за съжаление, се влоши значително, с тревожни последици за цялостната стабилност на кулата“, се казва в доклада.

Екстремните климатични явления, включително високите температури това лято и наводненията по-рано през годината, изглежда също са изиграли роля за влошаването на състоянието на Гарисенда.