Ад под небето: Пържат яйца на плочките в Плевен и Русе

В Плевен и Русе адската жега позволи изпичането на яйца на нажежените от слънцето плочки. Това става ясно от снимки, разпространени в социалните мрежи.

Максимална температура от 42,4 градуса на сянка е измерена в късния следобед в Русе. В Плевен пък успяха да изпекат сурово яйце на перваз на прозорец.

За Русе това не е рекорд. Най-горещо на 25 юли е било през 1987 година. Тогава термометрите са отчели 43,6 градуса. Най-студено на тази дата е било през 1978 г. – 13 градуса. Това съобщиха за БТА от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

Температурата на плочка от черен гранит в центъра на града е над 60 градуса, а яйце може да бъде опечено за трийсетина минути, показа експеримент.

Поради високите температури на обособен от Общината временен пункт в центъра на града се предоставя безплатна минерална вода, а фелдшер измерва кръвното налягане на желаещите минувачи и ги съветва как да се пазят от жегата. „В обедно време, когато са най-високи температурите да не обикалят площада, защото е много горещо. Да пият повече течности, да носят по-леки дрехи и да търсят сянката“, каза Гюнсели Ниязи – медицински фелдшер.