Адска жега в Гърция – чакат 43°, затварят училища и градини

Температурни рекорди се очакват в Гърция през следващите дни, предупреждава метеоролози. В разгара е нова гореща вълна, която ще засегне повечето райони на Гърция, като живакът се достигне 43 градуса по Целзий. Туристите да избягват обедните часове за плаж.

Най-високи температури се очакват във вътрешността на континентална Гърция, в райони, незасегнати от морския бриз. Страната ще се превърне във врящ котел от днес, докато през следващите няколко дни горещата вълна постепенно ще става все по-интензивна. Очаква се температурата да достигне до 43 градуса по Целзий.

Според Националната метеорологична служба времето днес ще е ясно, а метеорологичните условия благоприятстват преноса на африкански прах. Ще духа вятър от Запад от 3 до 5 бофорта.

Очаква се температурите да се покачат. В северната част на континента температурите ще достигнат 36 до 37 градуса, а в Централна Македония 38 градуса по Целзий. В западна Стерея и западен Пелопонес ще достигне 36 до 39 градуса по Целзий. В източна Стерея, Тесалия и източен Пелопонес 39 до 40 и на места 41 градуса по Целзий. По островите температурата ще бъде 34 до 36 градуса по Целзий, 36 до 38 градуса на Йонийските острови и Додеканезите и 39 градуса по Целзий на Крит.

От Министерството на образованието издадоха указания насочени към учители и родители, с цел предотвратяване на здравословни проблеми от излагането на децата на слънце по време на междучасията и в часа по физкултура.

С кметски решения на 14 юни се затварят детски градини и училища в общините Метеора, Халкида, Еретрия, Ламия, Тива и други заради жегите.

Министерството на здравеопазването проведе вчера извънредна телеконференция относно мерките за защита на гражданите с оглед на предстоящата гореща вълна.

От министерството по труда разпоредиха на фирмите, които работят на открито да прекратят работа в обедните часове. Задължително е да бъдат осигурени вода и климатизирани помещения за работниците.

Властите призовават местните хора и туристите да бъдат предпазливи и препоръчват да се избягват големи физически натоварвания. Много градове ще отворят зали с климатици, в които хората да се разхлаждат в големите горещини.