Адвокатът на ‘Шейново’ намекна, че болницата ще обжалва обезщетението за разменените бебета

Адвокатът на АГ болница „Шейново“ Вили Костадинова даде да се разбере, че здравното заведение има намерение да обжалва обезщетението от 100 000 лв., което Софийският градски съд присъди вчера на едното от семействата на разменените през 2022 г. бебета. Това е 1/3 от претендираното обезщетение.

„След като се запознахме с решението на съда смятаме, че има основание за обжалване. Дали обаче ще се обжалва, финално това ще бъде решение на ръководството на болницата“, подчерта Костадинова пред БНТ.

„Шейново“ има срок от 14 дни, за да реши дали да го направи.

По думите на Костадинова съдът е присъдил три пъти по-ниска сума от тази, която първоначално заявиха ищците. И допълни, че поради прекомерния иск не е било възможно да се проведат преговори за сключване на споразумение.

 

„Точно поради тази амбиция за получаване на изключително високо обезщетение“, подчерта тя.

 

Защитникът на болницата съобщи, че са наложени административни наказания на някои от лекарите и че делото на другото семейство, пострадало при размяната на бебетата, още не е приключило.

 

„Първото заседание по делото беше отложено, второто заседание е в края на март. Там тепърва ще се събират доказателства. Преговорите станаха абсолютно невъзможни и по двете дела заради прекомерната амбиция за високо обезщетение“, повтори Вили Костадинова.

 

 

„Леко смущаващо в мотивите на съда е, че той приема, че жените, които са родили скоро, са цитирам „на ръба на дееспособността“. Не можем да приемем, че една жена е неадекватна, само защото е родила скоро. Искам да обърна внимание на още един важен факт. Той е, че майката е подписала документацията. В тези документи се вписва номер на бебето, ръст, пол и майката ги подписва. Това означава ли, че тя не носи отговорност за подписа си?“, запита адвокатът.

 

Костадинова обобщи, че има промени в болницата след този инцидент и тяхната цел е да се гарантира, че няма да се получи подобна ситуация.

 

„Размерът в едно такова дело се решава по справедливост от съда. Важното е, че обществото получи възмездие от безконтролното управление на здравеопазването“, коментира пък адвокатът на едното от семействата Стоян Стойков.

 

Той обясни, че „по отношение на дееспособността съдът ясно е заявил, че в настоящия казус майката е родила с цезарово сечение и едва ли е имала възможността, предвид упойката, за да запомни, както казаха всички свидетели на болницата, номера на бебето“.

 

„Категорично се установи по делото, че служителят на болницата, който е бил при изписването, не е сверявал гривните на бебетата и на майките и техните номера“, заяви той.

 

Адвокат Стойков напомни, че има административно наказателно дело в Районния съд на София във връзка с някои от служителите на болницата.

 

„Има две наказателни постановления във връзка с проверката от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. И двете постановления се обжалват и производствата са висящи, няма нищо тайно в това“, отвърна Вили Костадинова.