Бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Уилям Луис Джулиани влиза в съда, за да чуе присъдата

Адвокатът на Тръмп олекна със $148 милиона

Бившият адвокат на Доналд Тръмп – Руди Джулиани бе осъден да плати обезщетение в размер на $148 млн., задето е оклеветил двама избиратели от Джорджия с неверните си твърдения, че са участвали в изборни измами.

Осемчленното федерално жури определи на Руби Фрийман (64 г.) и дъщеря ѝ Вандреа „Шей“ Мос (39 г.) по над $16 млн. обезщетение за клевета, по $20 млн. за емоционален стрес и $75 млн. наказателни обезщетения.

През август Джулиани (79 г.) беше признат за отговорен за оклеветяване на изборните служители от окръг Фултън с лъжи за изборите през 2020 г. от името на бившия президент Тръмп. Джулиани, който бе начело на юридическите усилия на Тръмп за отмяна на резултатите от изборите, публикува видеоклип на двете жени, в който лъжливо ги обвинява, че са участвали в измама по време на преброяването на бюлетините, и прави множество други необосновани твърдения за тях.

След издаването на присъдата Мос заяви, че „последните няколко години са били опустошителни“.

„Пламъкът, който Джулиани запали с тези лъжи и предаде на толкова много други хора, за да поддържат този пламък, промени всеки аспект от живота ни, домовете ни, семейството ни, работата ни, чувството ни за сигурност, психическото ни здраве“, каза тя.

Джулиани пък нарече присъденото обезщетение „абсурдно“ и заяви, че ще обжалва.  „Напълно съм уверен, че когато това дело попадне пред справедлив съд, то ще бъде отменено бързо“, каза той.

При това Джулиани дори се опитва да удвои неоснователните си обвинения срещу Фрийман и Мос. „Не се съмнявам, че коментарите ми са били подкрепени и са подкрепени и днес – каза той. – Просто нямах възможност да представя доказателствата“.

Делото за клевета е само едно от срещу Джулиани, на когото бяха повдигнати обвинения в рекет в щата Джорджия заедно с Тръмп и други лица за предполагаем заговор за подмяна на резултатите от изборите през 2020 г. там.

Джулиани беше кмет на Ню Йорк от 1994 г. до 2001 г. Той бе вписан като личен адвокат на Тръмп, докато последният бе президент. Лицензът му за упражняване на адвокатска професия е временно отнет в Ню Йорк и във Вашингтон заради „неверни и подвеждащи твърдения“, които той направи в рамките на усилията си да отмени резултатите от изборите, спечелени от Джо Байдън.

Хънтър Байдън, синът на Джо Байдън, също е подал иск срещу Джулиани, обвинявайки го в компютърна измама за достъп до лични данни на компютъра му. През 2020 г., в опит да злепоставят Байдън преди изборите, Джулиани и съюзниците на Тръмп разпространиха данни от лаптоп, който Хънтър Байдън е изоставил в сервиз за компютри в Делауеър.