Цинкограф
Цинкограф

Агент Руши плете интриги в тайно подземие

Христо Гърбов става министър в новия бг филм „Цинкограф”

В подземно свърталище на агенти и конспиратори започнаха снимките на новия български филм „Цинкограф” – режисьорски дебют на оператора Емил Христов по едноименния роман на създателя на „Дзифт” Владислав Тодоров. Декорите на подземния архив и на тайната квартира на главния герой са разположени в студио на „Ню Бояна”. Сценарият на филма превръща актьора в главната роля – Руши Видинлиев, във вманиачен агент от българските тайни служби, който създава свой собствен отдел и започва подривна дейност. В ролята на любимата на хитрия шпионин влиза Ирена Милянкова от „Под прикритие”.

Като директорка на къща музей ще видим и младата актриса Василена Гецова, която е последна година в НАТФИЗ и е играла в театралната постановка „Полет над кукувиче гнездо”. „Цинкограф” е едновременно шпионски трилър и черна комедия, защото конспирациите и интригите водят до редица абсурдни ситуации, в които много ясно проличава състоянието на държавата в последните години на социализма. Към екипа на филма се присъедини и Христо Гърбов, когото ще видим като министър. Сред актьорите са още Руси Чанев, Деян Донков и Михаил Биллалов. Снимките на „Цинкограф” започнаха на голф игрище в Балчик и освен в „Ню Бояна” ще продължат на различни места в София. Очаква се да приключат до края на септември. Продуцентите се надяват да последва един дълъг цикъл от фестивални изяви и лентата да повтори успеха на „Дзифт”.

В „Ню Бояна” ще се снимат и още няколко нови български ленти – „Пъзел” на сина на Людмил Стайков, „Преследвачът на звуци” по книгата на Леа Коен и „Отрова за мишки” на Константин Буров.