Ахмед Доган оттласна ДПС далеч от Анкара

Рязката смяна на Мустафа Карадайъ и назначаването на Делян Пеевски за съпредседател на ДПС показват решението на Ахмед Доган да отдалечи партията от влиянието на Анкара, докато присъствието на Джевдет Чакъров цели да омекоти външнополитически този ход и да успокои партийния актив. Това коментира политологът от „Галъп“ Първан Симеонов в интервю за Mediapool.

„Решението не е изненадващо. Самият факт, че Пеевски заема тази позиция (съпредседател на ДПС), а Мустафа Карадайъ беше рязко сменен, това е новина и продължава да бъде новина. Фактът, че ще има двама съпредседатели не е новина“, допълни политологът.

Първан Симеонов казва, че Доган се е вслушал в структурите на партията, които вероятно не са били толкова ентусиазирани, че се взема рязък завой към назначаване на българин начело на ДПС.

„Нека да не се забравя, че ДПС е преди всичко партията на една етническа група в България. Това е партия, започнала съществуването си като етническа партия“, коментира политологът.

В същото време политологът напомня, че Доган винаги е заемал благоразумна дистанцирана позиция спрямо Анкара и всеки, който е нарушавал тази дистанция, е бил отстраняван.

„С махането на Мустафа Карадайъ Ахмед Доган се дистанцира от Анкара. С де факто поставянето на българин начело на ДПС – също. Ясно е, че Джевдет Чакъров ще играе по-скоро поддържаща роля за омекотяване на тези промени. Целта на назначаването на Чакъров е не само да успокои Анкара, но и партийният актив на ДПС“, казва Симеонов.

Той коментира, че Доган поддържа курса, който ДПС е заема в момента в подкрепа на промените в България, но в същото време има и послание към новия оперативен шеф на партията – Делян Пеевски.

„Доган се заиграва чисто политически – с едната ръка гали, а с другата дърпа уши. В този контекст четем, че ДПС се е превърнала в корпоративна партия, което е упрек към предишното ръководството на Мустафа Карадайъ. Но в същото време това изглежда и като потенциално предупреждение към бизнес линията на Пеевски“, казва той.

„Това е типично послание на Доган от типа: „Аз продължавам да карам този влак. Аз съм този, режисьор на пулт, който може да те вдигне или свали“. В политиката го има това. Първо бяха създадени едни свръхочаквания за Пеевски, пуснат бе по пързалката, после леко го върнаха. Това Борисов го прави постоянно“, коментира Симеонов.

Според политолога най-важен е анализът на Доган, че България ще застане някъде между сферите на влияние и това го тревожи много, който никъде не споменава НАТО като фактор.

Най-буквалното послание

Първан Симеонов отбелязва, че посланието на Ахмед Доган за геополитическата ситуация е едно от „най-буквалните неща, които сме чели от Доган“.

„Доган изглежда е казал буквално това, което мисли. И всичко става ясно и то звучи тревожно. Да излезе Доган и да напише, че партията се превърнала в корпоративна структура. И накрая да каже: „Всевишният да ни е на помощ“, имайки предвид цялата национална общност, а не само етносът. Това не е тревога само за ДПС. Това е тревога за това накъде върви България“, казва Симеонов.

Политологът посочва, че Доган директно казва, че светът се връща към многополюсния модел и сферите на влияние.

„Всички от западната страна на този свят си мислихме, че когато се заговори за многополюсен свят, това е някаква руска опорка. Истината е, че това е руска опорка, но тя е вярна. Няма никакво значение кой ползва тази опорка при положение, че се върви натам с възхода на Китай и незападните модели на управление като цяло. Доган не пропуска да каже, че има регионални сили с глобални амбиции. Турция, несъмнено, е една от тези сили“, допълва политологът.

„Със сигурност Доган ни казва, че познатият свят си отива, както и че България е на границата между руската и турската сфера на влияние. В този контекст „Всевишният да ни е на помощ“ е доста тревожно послание“, казва Симеонов.