Европа
Европа

Акад. Ангел Гълъбов: Българите винаги са били европейски народ

Няма понятие славянски гени, различаваме се от русите

Акад. Ангел Гълъбов е завършил медицина във ВМИ–София през 1962 г. Той е водещ вирусолог и бивш директор на Института по микробиология на БАН. Специализирал е в института „Пастьор“ в Париж, както и в Московския държавен университет. От 1988 г. завежда Департамента по вирусология на Института по микробиология „Стефан Ангелов” към БАН. От 1995 г. до края на 2011 г. е директор на института, който е асоцииран с институт „Пастьор“ – Париж. Участва в създаването на Българската национална академия по медицина, по негова инициатива е създадено и Балканското микробиологично дружество. Изcлeдвaниятa мy ca нacoчeни основно към oткpивaнe нa aнтивиpycни пpeпapaти, aктивни cpeщy гpипa, ентеровирусите, аденовирусите и др., но напоследък името му нашумя с изследването на генетичната характеристика на населението на България, според което генетично българите са чисти европейци.

– Акад. Гълъбов, можем ли да кажем, че вече окончателно е доказано, че генът ни е европейски и откъде идва дългогодишното убеждение, че сме от хуно-татарски произход?

– Абсолютно да, ние сме европейци. Това се вижда и в съвременните българи. Това, че сме от хуно-татарски произход, е тръгнало някога в средата на 18 в. от една френска енциклопедия преди революцията. След това разни хора от няколко страни правят публикации в този дух. Фактически първият изтъкнат историк, който регистрира такова схващане, че българите са хуно-татари, е Константин Иречек. И неговите последователи, като проф. Васил Златарски, който е знаменит български медиавист. В края на 80-те години проф. Коледаров и особено неговите следовници проф. Петър Добрев, проф. Георги Бакалов и много други след тях в книгите си имат друго схващане въз основа на исторически данни, вкл. рисунки, като рисунката на пратеници на Тервел при византийския император. След 9 септември 1944 г. обаче генетиката беше забранена като дума, а нещата се представяха, че едва ли не българите са били една дружинка монголоподобен народ с конски опашки, които са потънали в славянското море. Което е абсурд – няма случай в историята един народ, който носи държавност, изключителни икономически и културен потенциал, армия, която разгромява армията на Източната римска империя, да бъде асимилиран от друг народ на ниско ниво на обществено развитие.
Първо, ние изследвахме генетичния статус на съвременните българи, осъществено от проф. Драга Тончева, която е водещ генетик в България. Ген Стоян Тонев ни осигури 1000 кръвни проби от българи и българо-мохамедани от цялата територия на страната. 900 проби бяха изследвани за първи път в такъв мащаб, първо за митохондриална ДНК – малката ДНК, която носи най-древната информация, предавана от майката на децата. Освен това бе изследвана и Y хромозомата, носеща информацията по мъжка линия, и се получиха доста хомогенни данни за страната.

– Кои се оказаха най-близко и кои са най-отдалечени от нас?

– Наличието на митохондриална ДНК комплекси (хаплогрупи), характерни за алтайо-монголите и тюркоезичните средноазиатци се оказа, че е под 1,5 процента, което изключва, че съвременните българи имат такива корени. Такива проценти се намират и в други европейски нации по митохондриалната ДНК. Тези резултати сумарно показаха, че българите имат родство с народи, главно от Източносредиземноморския басейн – Северна Гърция, Хърватия, Северна и Средна Италия, което е много любопитен резултат. При съпоставяне се установи, че хърватите са ни най-близки. Нямаше особено убедителни данни за близост с румънците, сравнително отдалечени сме от руси, украинци, чехи и словенци. Голяма отдалеченост имаме от Турция, всички много се питат как така. Ами защото българите са давали генетичен материал на турците с еничарите и чрез крадените и отвличани жени, но не обратното. Има и изключително подчертана отдалеченост от някои други азиатски популации. Отдалечени сме от немско езичните народи, от испанци и французи, както и от скандинавците. Няма славянски гени, това е един абсурд, но в България като че ли по-скоро политически се разглежда въпросът. Може би траките имат някаква роля, това предстои да се изследва. Тези данни до голяма степен бяха подкрепени при изследване на мъжката Y хромозома, те показаха, че българите имат близост със сърбите и румънците по мъжката хромозома.

– Имаше ли нещо по-изненадващо в тези изследвания?

– Най-интересно се оказа, че разликите тук се явяват с русите. Има три групи хромозомни струпвания, хаплогрупи, генни комплекси C, N и Q, които са характерни за монголите, за алтайо-монголите – за народа на Китай, Монголия, Казахстан, Сибир, Япония, Корея, Камбоджа, Индонезия. Но в Европа ги няма тези групи. Установено е, че при монголите групите C и N ги носи 5 до 70 на сто от населението, а от два до седем процента е третата хаплогрупа – Q. За европейска Русия изненадващо, и това са изследвания на техни учени, е характерен високият процент на населението с хаплогрупа N – от 6 до 80 процента – една от източните групи, достигащ например в Курск 92, 5 процента, в Твер, в Нижни Новгород и др. – също високи проценти. Тази хаплогрупа носи между 7 до 15 на сто от населението на Беларус и малко по-малко на Украйна. В България 0,5 процента от населението има тази група, в Република Македония също, италианците също са към тези ниски проценти. Така че българите се различават генетично от русите. Освен това и антропологично вероятно ще различите един руснак от един българин.

– Но може да различим и един италианец от един българин.

– С италианците сигурно се различаваме, но преди всичко по това, че там една религия е изиграла голяма роля в тяхното цялостно поведение и развитие. Манталитетно те са много различни от нас. Но ние се различаваме генетично от русите, които дълго са били под игото на монголите, наричани от тях татари.

– А какви са данните за древните българи?

– Междувременно заедно с Университета във Флоренция започнахме изследвания за произхода на древните българи. Ние започнахме изследване на материали от VIII – X век от Националния антропологичен музей на чл.кор. Йордан Йорданов (БАН), от гробници на древни българи, прабългари. Това е Ножарево, южно от Силистра (проучвания на проф. Рашев и др. Археолози), това е манастирът на Мостич близо до Велики Преслав (проф. Попконстантинов и др.), а един екип от Югозападния университет е изследвал гробници в Туховище, в един район, в който са живели куберови българи. Досега изследваните материали (зъби и кости) за митохондриална ДНК показват, че древните българи (прабългарите) са европейци, че нямат нищо общо с хуно-татарите. Те носят гени на европейци, или на западни евразийци и нямат нищо общо с монголите (татарите) и т.н. Българите са били европейски народ винаги. Ние сега продължаваме изследванията върху останалите материали, това е зъбнокостен материал, за който в България няма база да може да се изследва. Но екип на проф Тончева работи на италианска територия заедно с проф. Давид Карамели. Това е една база, изградена в Университета във Флоренция с всичката необходима апаратура, чрез методика за изследване древната митохондриална ДНК, разработена от проф. Карамели. По подобен начин например сега в Англия се изследват костите на Ричард Трети. По намерени коси се установи също, че по митохондриална ДНК Ева Браун е била еврейка.

– Ако обобщим нещата, на базата на тези генетични изследвания не можем да имаме съмнения, че сме сто процента европейци?

– Точно така. И винаги сме били такива. И второ, че няма славянски гени, няма такова понятие. Езикът и кръвта са две различни неща.

– Как ще се отрази това изследване на собствените ни представи за нас самите?

– Просто трябва да знаем, че сме европейски народ, и то от самото начало. Аз смятам, че е добре да знаем какви сме.

– Може ли на база на това изследване да се каже генетично към какви заболявания сме предразположени?

– Това е въпрос, на който може да отговори проф. Драга Тончева. Но например има едно заболяване балканска ендемична нефропатия, в Северозападна България изчезнаха цели села. Доказа се, че това заболяване има генетична основа. Това е генетичен комплекс, който го има и в други райони на България, но в засегнатия район генетичната предразположеност се съчетава с един фактор в храната. В житните ниви съществува едно растение с доказан негативен ефект и в резултат на това заболяването е разпространено в Северозападна България. То засяга и район в Сърбия, части на Македония, Източна Босна и Херцеговина и Румъния. За 15 години тези хора загиват или от увреждане на бъбреците, от нефросклероза, или от малки тумори. Никога обаче не боледуват роми.

– Като вирусолог може ли да кажете наближава ли вече грипна епидемия и защо грипът ни сваля така внезапно?

– Да, вероятно епидемия ще има в началото на февруари. Това е заболяване, което в цял свят се нарича инфлуенца. Французите въведоха понятието griper – сграбчвам, руснаците го взеха и дойде в България. В моето детство се казваше инфлуенца, а ветеринарите и досега го наричат така. Това заболяване е с природен резервоар диви водоплаващи птици в района на Югоизточна Азия. Генетичният апарат на тези вируси се състои от осем сегмента, които могат да се реасортират като тесте карти. И се смята, че като влязат в организма на свинята, става смесване на гени на човешки вируси и птичи вируси. Така се получават някои страшни комбинации. Може да бъде и само мутация на някои гени, както се е появила испанската болест през 1918 г., уморила 30 до 50 милиона души по света, 6 милиона в Испания, а в България 75 хиляди.

Има и ежегодни мутации, които се отразяват на повърхностните шипчета на вирусните частици, с които се захващат антителата. Сега например има един критичен момент. Първо, ще продължи да циркулира вирусът на свинския грип който засяга главно младите хора, и влиза във ваксината, това е вирусът А/H1N1 „Калифорния”. През февруари всяка година Световната здравна организация информира кои щамове на грипа ще атакуват Северното полукълбо следващия зимен сезон – фирмите узнават как да се направи противогрипната ваксина и през есента да бъдат снабдени хората. И така свинският грипен вирус продължава да засяга, но по-малко хора, защото много вече преболедуваха този грип. Наред с него обаче има един вирус A/H3N2, тази година официално е обявен като „Тексас”. Но се оказва, че в Америка се е разпространил вариант на „Тексас” – „Швейцария”. Той още не е дошъл в Европа, но не е включен във ваксините, това е един уникален случай. И сега в Америка върви еволюирал вирус „Тексас”. A/H3N2 е вирус, който от 1968 година дава 95 на сто от заболяванията на човешката популация и е опасен за хората над 60 години и тези със заболявания на сърдечносъдовата и дихателната система. Две хиляди жертви годишно има от такъв вирус в България. Така че този път ваксината е срещу „Тексас“, но ще бъде много тежко, ако дойде и швейцарският щам от Америка. Дано ваксината да ни предпази, т.е. дано вирусът „Тексас“ да бъде причинител на евентуалната грипна вълна.