Акция „Великден“: Започват проверки на агнешкото месо, козунаците и яйцата

Проверките ще продължат до 8 май

Инспекторите от Агенцията по безопасност на храните в акция „Великден“. Започват масови проверки за качеството на агнешкото месо, козунаците и яйцата.

Засиленият контрол е в сила от днес и ще продължи един месец. За агнешкото месо ще се следи цветът на маркировката – син, ако то е с произход България и червен за вноса.

 

 

Инспекторите ще проверяват и за коректно представяне на информация и да не се злоупотребява с това размразено агнешко месо да се предлага като охладено.

 

 

По отношение на яйцата – ще се взимат проби от всяка пратка, влизаща през границите както от трети страни, така и от държави от Европейския съюз.

Ще се проверяват обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене и търговски обекти.

По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително, ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички Областните дирекции за безопасност на храните, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.

БАБХ припомня, че сигнали могат да се подадат на телефон 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.