„Ако не млъкне, на мъжа и децата ѝ ще им бъдат бетонирани краката“: Отново заплахи срещу съдия Цариградска

Това стана ясно на второто заседание на временната комисия в парламента по случая с Нотариуса

Съдия Владислава Цариградска е била заплашвана отново. По думите ѝ тя е получила заплахата „Кажете ѝ на тази съдия да млъкне, че ако не млъкне, и мъжът, и децата ѝ ще са с бетонирани крака на дъното на язовира“.

Това стана ясно на второто заседание на временната комисия в парламента, създадена да разследва обстоятелствата по случая с Мартин Божанов-Нотариуса.

Вчера депутатите изслушваха бившия районен прокурор Невена Зартова и заплашваната Владислава Цариградска. Освен тях депутатите решиха да чуят и двамата бизнесмени Анастас Юздиков и Йоаким Каламарис по повод изнесените данни за оказван натиск върху тях от Мартин Божанов-Нотариуса, както и четиримата бивши заместници на Невена Зартова.

В началото на заседанието възникна напрежение по въпроса кой къде да седне.

„Не съм там, където беше очевидно, че ще бъдат изслушваните, тъй като професионалната ми чест и достойнство на български магистрат ме кара в този момент да искам да седна не близо до колегата Зартова. Аз така или иначе съм пряката жертва на организирана престъпност и то свързана с корупция“, каза съдия Цариградска.

Според съдия Цариградска заплахите срещу нея и семейството ѝ са се активирали, след като се е съгласила да бъде изслушана от комисията.

„Никой не може да ни кара да сядаме до хората, които доказано са ни създали тези проблеми“, каза бизнесменът Йоаким Каламарис.

„Допускам, че спрямо гръцките граждани е осъществен  рекет и изнудване – със или паралелно с участието на убития Божанов, Атанасов. В СРП никога не е имало чадър, пазене на сянка или каквото и да било“, каза бившият административен ръководител на СРП Невена Зартова.

 

Снимка: bTV

 

Според съдия Цариградска днес е трябвало комисията да изслушва и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

На този етап няма да бъдат викани за изслушване магистратите, които фигурират в изнесения списък, защото той не представлява документ, каза председателят на комисията Никола Минчев.