Актрисата Емилия Ованесян загина при пожар в Смолян

По случая се води разследване

Актрисата Емилия Ованесян загина в пожар в дома си тази нощ. Огнената стихия се разразила в полунощ в бл. 13 на в жк „Нов център“ в Смолян, съобщи „24 часа“. 

Пожарът е започнал от жилището на известната 67-годишна актриса. Старши комисар Симеон Цървуланов съобщи, че тя е загинала в пламъците.

Още трима души са пострадали при пожара след обгазяване и са настанени за лечение в ОАИЛ на МБАЛ-Смолян.

Сред тях едно дете на 16 години, което успяло да излезе от жилището. Пострадали са и две жени, които живеят над изпепеления апартамент.

По случая се води разследване.

Емилия Ованесян бе част от трупата на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“. Завършила е „Актьорско майсторство за куклен театър“ във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1980 г., в класа на проф. Атанас Илков.

През 1994 г. получава “Аскеер” за ролята си в “Чайка” от А.П. Чехов. През 2017 г. поставя „Последната изповед на Апостола“ на смолянската сцена, а през 2022 г. – „Заливът” от Ги Фоаси.

Създава поетичния спекаткъл „Там, където не сме“ по текстовете на Георги Господинов.

Имала е роли в постановките “С Чарли в сърцето”, “Майстори”, “Нощен гост”, “Румеу и Жолиета от Дунюву”, “Три сестри”, “Палежи и грабежи”, “Бившата мис на малкия град”.

Емилия Ованесян е и носител на наградата на Националния фестивал на малките театрални форми – “Враца” 2022 г. за участието си в пиесата “Оркестър Титаник”.