АЛДЕ гони ДПС?

Няколко европейски либерални партии са изпратили писмо до Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), в което настояват за наблюдение върху Делян Пеевски и изтъкват, че той е санкциониран от Министерството на финансите на САЩ и от Великобритания.

Вследствие на това генералният секретар на паневропейската либерална партия Дидрик де Шетцен заяви пред БНР, че не отхвърля възможността ДПС да бъде изключено от нея заради възникналите сериозни вътрешнопартийни раздори. Той определи случая като „много сериозен“.

Ако има решение за изключване, то трябва да бъде взето от Съвета на Алианса, пояснява пред БНР Де Шетцен и определя писмото като „първа стъпка“. Той уточнява, че това не предполага изключване от либералната политическа група „Обнови Европа“ в Европейския парламент, тъй като там правилата са различни.

Писмото е подписано от присъдружните партии от Германия, Австрия, Словения, Словакия и Нидерландия. Те отбелязват, че в светлината на приоритетите на групата на „Обнови Европа“ и най-вече на подкрепата за санкционния режим на ЕС за нарушаване на човешките права, не могат да бъдат пренебрегвани опасенията по отношение на собственото политическо семейство на евролибералите. Става дума за съпредседателя на ДПС, санкциониран от САЩ, и отражението на този факт върху имиджа на групата.

Авторите на писмото припомнят изявлението на Томас Хакер – докладчика на „Свободни демократи“ за България, според когото „мощни кукловоди като Бойко Борисов и санкционираният магнат Делян Пеевски дискредитират демокрацията и се опитват напразно да си гарантират властта“.