Американски издания: Не е изключена война между администрацията на Байдън и Тексас

Националната гвардия на Тексас завзе част от американско-мексиканската граница

Губернаторът на Тексас Грег Абът заяви, че е готов за потенциален конфликт с федералните власти във връзка със ситуацията около премахването на загражданията по границата с Мексико, за да се предотврати напливът на нелегални мигранти. Националната гвардия на Тексас завзе част от американско-мексиканската граница и така напълно блокира федералните агенти от Граничния патрул, съобщи CNN.

Тексас трябва да спре да финансира правителство на САЩ, което е във война с народа си, заяви сенатор от щата. „Призоваваме всички желаещи щати да изпратят своята национална гвардия в Тексас, за да предотвратят влизането на нелегални имигранти и да ги върнат обратно през границата“, каза бившият американски президент Доналд Тръмп. Белият дом заяви, че смята действията на губернатора на Тексас за защита на границата на САЩ за опасни.

Националната гвардия на Тексас блокира достъпа на федералната гранична охрана до участък с дължина около 4 км от границата с Мексико по река Рио Гранде. Щатските власти многократно са заявявали, че администрацията на САЩ не охранява правилно границата, което е довело до увеличаване на нелегалните мигранти. Тексас започна да ги изпраща с автобуси до големите американски градове, включително Вашингтон, Ню Йорк и Чикаго.

През лятото на 2023 г. ръководителят на щата започна разполагането на ограда от режеща тел по брега на Рио Гранде. Действията на Абът по границата предизвика недоволството във Вашингтон и министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу щата Тексас и неговия губернатор. Основното искане беше да се премахнат оградите под претекст, че щатът не е получил одобрението за изграждането им.

В понеделник Върховният съд на САЩ се произнесе в полза на Министерството на правосъдието на и беше наредено да се премахнат всички прегради, разположени на границата. В отговор Националната гвардия на Тексас започна да ги издига още по-интензивно, а самият ръководител на щата заяви, че ще продължи да защитава границата с Мексико.

Републиканските губернатори от 25 щата подчертаха в изявление, че са напълно солидарни с Тексас в използването на всички налични методи за ограничаване на незаконната миграция. Байдън на свой ред бе обвинен, че не желае да защитава страната, а администрацията му нападна Тексас за това, че иска да осигури безопасността на собствените си граждани.

Война между администрацията на Байдън и Тексас не е изключена, посочват американските издания.

САЩ са на ръба на конституционна криза и гражданска война. Това написа в Telegram заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев. Според него „образуването на Тексаската народна република става все по-реално“.