Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил убийството на Навални

Руският президент Владимир Путин вероятно не е наредил опозиционният политик Алексей Навални да бъде убит в арктическия  затворнически лагер през февруари, твърдят американски разузнавателни агенции, пише днес „Уолстрийт джърнал“, цитиран от Ройтерс и БТА. Леонид Волков, високопоставен сътрудник на Навални, нарича заключенията на САЩ наивни и нелепи.

Сътрудниците на Навални обвиниха Путин, че го е убил. Кремъл отрича да е замесен в случая.

Миналия месец Путин нарече смъртта на Навални „тъжна“ и посочи, че е бил готов да размени осъдения политик за затворник, излежаващ присъда на Запад, при условие, че Навални никога няма да се върне в Русия. Сътрудниците на покойния опозиционер признаха, че са били водени такива разговори.

„Уолстрийт джърнал“ цитира неназован запознат източник, според когото американските разузнавателни агенции са достигнали до заключението, че Путин вероятно не е издавал заповед Навални да бъде убит през февруари.

Оценката на САЩ се основава на редица сведения – класифицирани разузнавателни данни, както и анализ на публични факти, включително периодът, в когато е настъпила смъртта на Навални, и как тя е засенчила преизбирането на Путин през март, посочва вестникът, позовавайки се на някои от своите източници.