„Ами ако Путин победи?“ Европа допуска поражение на Украйна

Съюзниците на САЩ се страхуват от поражение – докато помощта за Украйна е спряна

Във връзка с разногласията относно предоставянето на помощ на Киев, европейските страни започнаха да обмислят последиците от възможно поражение на Украйна във войната с Русия, включително преоценка на рисковете, които Москва може да представлява за членовете на НАТО в Източна Европа. За това пише Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с хода на тези дискусии.

Статията на журналистите е озаглавена: „Ами ако Путин победи? Съюзниците на САЩ се страхуват от поражение – докато помощта за Украйна е спряна“.

Според събеседниците на изданието последиците от победата на Русия ще се усетят по целия свят, тъй като партньорите и съюзниците на САЩ ще започнат да се съмняват в надеждността на обещанията на Вашингтон за помощ в отбраната. Източници на Bloomberg смятат, че последствията от „такъв стратегически провал“ ще бъдат „по-дълбоки“, отколкото след изтеглянето на американските войски от Афганистан през 2021 г. „И това не отчита факта, че Доналд Тръмп може да спечели президентските избори догодина и да изпълни публичните си обещания да напусне големите съюзи, включително НАТО, и да сключи сделка с Путин за Украйна“, припомня изданието.

Bloomberg отбелязва, че европейските лидери вече публично изразяват загриженост. Като пример изданието цитира думите на ирландския премиер Лео Варадкар, който на срещата на върха на Европейския съюз миналата седмица каза: „Ако Украйна не получи подкрепа от ЕС и САЩ, тогава Путин ще спечели“. В балтийските страни въпросът за евентуална руска атака се обсъжда не в контекста на „какво ще стане, ако“, а като конкретна перспектива, пише Bloomberg. Освен това президентът Джо Байдън тези дни обеща, че САЩ ще помагат на Украйна „колкото можем“, докато преди това повтаряше, че Вашингтон ще го прави „колкото е необходимо“.

След срещата на върха на ЕС ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че лидерите на страните от Европейския съюз не могат да се споразумеят за включването на помощта за Украйна в бюджетния план на ЕС, включително отпускането на 50 милиарда евро икономическа помощ. Според него само една държава се е противопоставила на това. Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че именно той е наложил вето на решението на ЕС. Освен това Конгресът на САЩ, на фона на вътрешни политически разногласия, не одобри законопроект, който предвижда 61,4 милиарда долара за подпомагане на Киев

Ако Украйна не получи оръжията, от които се нуждае, за да се защити, европейски служители казват, че Русия ще се стреми да завземе повече територия и да унищожи повече инфраструктура. Те вярват, че неспособна да се защити, Украйна може да бъде принудена да приеме мирно споразумение при условията на Москва.

Западни служители предполагат, че на Путин ще му трябват поне няколко години, за да компенсира руските военни загуби в Украйна. Въпреки това, по-ранното убеждение на официални лица, че нахлуването в Украйна би било „стратегическо поражение“ за руския президент, беше заменено от усещането, че залогът на Путин, че той ще „издържи повече“ от Съединените щати и техните съюзници, може да е правилен.

Един от събеседниците на Bloomberg смята, че победата на Русия ще провокира поток от бежанци в Европейския съюз – а това ще увеличи напрежението между членовете на алианса. Освен това украинската съпротива ще премине към партизанска тактика, което ще доведе до нестабилност на източната граница на ЕС. Някои европейски страни може да се стремят да заздравят връзките си с Москва или Пекин, за да избегнат необходимостта да разчитат твърде много на „ненадеждните“ Съединени щати, казаха други официални лица.

Съюзниците на Украйна в ЕС и САЩ казват, че пакетът от помощи за Украйна ще бъде одобрен в началото на 2024 г., но това едва ли ще доведе до голям пробив на бойното поле, пише Bloomberg. Според публикацията става очевидно, че войната може да продължи дълги години.