Ами сега? Македонци спасяват сезона по морето

Чужденците може и да не спасят света, но със сигурност ще спасят сезона по родното Черноморие. Българите се върнаха към старите си навици – да пътуват за море в чужбина, където според тях им излиза доста по-евтино. За сметка на това много иностранци решиха да пробват лукса по нашите географски ширини, сред които се открояват нашите съседи – северномакедонците, с които напоследък не сме в цветущи отношения.

Българските хотелиери и ресторантьори бяха притеснени през миналия месец, но сега вече потриват доволно ръце, тук като могат да „ощавят“ чужденците с цена на салата от 24 лв., примерно. А какво остава за другите ястия…

Гостите на България предпочитат южното ни Черноморие, затова и в трафика, който и без това е много натоварен, се наблюдават изключително много коли с чужди регистрации.

Преобладават автомобилите от Полша, Сърбия, Македония и Франция, а немските номера едва ли учудват някой.

Най-голям бум на чужди туристи се наблюдава от Норвегия и Швеция, както и Нидерландия, отбелязват нашенски „гларуси“, облизвайки се по плажа за поредната русокоса девойка.

„Заведенията вечер започнаха да се пълнят доста, а в дискотеките има все повече млади хора, които наблягат на хубавата музика, различна от чалгата. Хората се блазнят и от промоциите в клубовете“, сподели Християн Живков – барман в известно морско заведение, като допълва, че цените варират между 80 и 100 лева за бутилка концентрат, две големи минерални води и четири енергийни напитки.

Оказа се, че на север положението не е по-различно, тъй като там румънците се чувстват в свои води, най-вече във Варна.

Българите предпочитат по-скромните ни курорти, които са доста на юг от Бургас – Ахтопол, Царево, Китен и Приморско, където спокойно се хапва и пийва на заведения с дървени пейки, без покривки, но за сметка на това цените са ниски, а наоколо звучат ориенталски ритми.

Предпочитаните северни дестинации за нашенците са Обзор и Бяла, където се предлагат и много изгодни „all inclusive“ оферти.