комета
комета

Андон Костов: Хората ще могат да наблюдават ярката комета

Очакваме тя да е много красива, ще е интересно явление, твърди ученият

Андон Костов е докторант в Института по астрономия към Българската академия на науките. В момента разработва дисертация за химическите и физическите свойства на планетата. Потърсихме мнението му за информацията в „Новинар”, излязла в броя от понеделник относно това, че гигантска огнена комета, 15 пъти по-ярка от Луната лети към Земята. Астрономът бе любезен да отговори на въпросите ни.

– Господин Костов, какво е най-важното, което трябва да знаем за кометите?

– Тези небесни тела са остатъци от оформянето на слънчевата система. Те са се образували от материал, който е останал, след като са се създали планетите в слънчевата система. Това е материал, който не е бил включен в тези планети. Той гравитационно е бил отблъснат от вътрешните части на слънчевата система и така се е оформила една друга система, която е изключително далече от слънцето. Предполага се, че в тази оформила се друга система има милиарди кометни ядра, които по различни причини навлизат във вътрешността на слънчевата система. Преминавайки покрай нея, която всъщност е гравитационна система и всичко се върти около нея, ако някое тяло навлезе във вътрешността на тази система, то неминуемо минава покрай самото слънце. Когато тези комети преминават покрай слънцето, се топят ледовете и газовете, които са замръзнали в техните ядра се нагряват, получава се така наречената „сублимация” – процес, при който твърдото състояние на водата преминава директно в газообразно, без да преминава през течна фаза. По този начин се отделят газови молекули и прах и тези газови молекули отразяват слънчевата светлина и се получава тази яркост, която е в опашката на кометите.

– Доколко е вярно съобщението, че гигантска огнена комета ще прелети край Земята?
– Донякъде е вярно. Малко ме съмнява да прелети покрай земята. Зависи какво имате предвид. При всички случаи близо до Земята, това не е вярно. Ако имате предвид, че ще прелети във вътрешната част на слънчевата система, това е вярно. Че кометата е огнена, също не е точно. Кометите са съставени от газ и прах. Става въпрос за ярък обект, който ще се вижда на небето и ще бъде значително далеч от Земята, дори и от Луната.

– Обикновените хора ще могат ли да наблюдават това явление?
– Очаква се тази комета да стане наистина ярка, тъй като орбитата, която досега е изчислена показва, че тя ще премине много близко до слънцето и точно по тази причина ще е нейната яркост. Благодарение на това, че ще бъде близо до слънцето, може би ще позволи на обикновените хора да я наблюдават с невъоръжено око на небето.

– Какво влияние ще окаже върху земята и хората това явление?
– Върху Земята не би трябвало да окаже абсолютно никакво влияние тази комета. Върху хората ще окаже влияние това, че ще бъде много любопитно събитие, ако се случи наистина това, което се очаква а именно да е ярка и красива на небето. Да, ще има позитивно влияние върху нас. Ще бъде интересно за обикновения човек.

– А за професионалистите?
– За професионалните астрономи ще бъде изключително интересно, тъй като това е сравнително рядко и ценно събитие от научна гледна точка.

– Какво точно ще изследвате, ако имате тази възможност?
– Ако имаме възможност, ще изследваме много неща, като се започне от състава на тази комета, който може да бъде обследван чрез различни методи, ще искаме да научим и нейния произход. Интересно за нас ще бъде и какъв е бил първоначалният състав на нашата планетна система. За нас ще е интересна и орбитата на тази комета, която ще даде информация за движението на всички тела около нас и изобщо за орбитите на малките тела, както и всякакви неща, свързани с физиката на кометите, с тяхната еволюция, както и еволюцията на цялата слънчева система.

– Изследователят Джон Бортъл прави сравнение между новата комета и наричаната Великата от 1680 година. Бихте ли казал нещо повече по този въпрос?
– Когато се открие нов обект, започват веднага да се правят изчисления на неговата орбита. Веднага след откриването на новата комета бяха направени паралели с откриването на нейната посестрима Великата. Техните орбити съвпадат сравнително добре и имаше предположения, че това може да е даже самата Велика комета, която е изчезнала след появяването си. Има и предположения, че ако Великата се е разпаднала, това може да е част от нея. Тези предположения все още не са много сигурни, защото са необходими още наблюдения, за да сме сигурни какви са орбитните елементи. Кометата е наскоро открита и не е ясно как стоят нещата там.

– Все пак има ли някакви различия между двете?
– Всяка една е за себе си. Няма две еднакви комети. Великата е наблюдавана във времена, когато не е имало толкова добре развита астрономия и тя е описана по различен метод от този, по който са описват и изследват тези небесни тела в момента. Другото е, че откритата наскоро е много далече, зад орбитата на Юпитер и засега представлява само една светеща точка, която няма опашка. Така че на този етап не могат да се сравняват Великата и новата комета. Това, което имаме като описание на Великата е съвсем различно от това, което в момента наблюдаваме на новото тяло. Рано е да сравняваме.

– Твърди се още, че новата комета е била открита от астрономи от Русия и Беларус. Знаете ли нещо по този въпрос?
– Да, точно така е. Тя е била открита от двама астрономи, които са наблюдавали небесните тела по международната изследователска програма ИСОН, преведена на български означава Международна научна оптична мрежа. Това е мрежа от телескопи, като единият от тях е близо до Кисловодск в Русия. Двамата колеги Виталий Невски от Беларус и Артьом Новочник от Русия откриват кометата от наблюдения на 21 септември. Сами разбирате колко малко е времето, за да се натрупа достатъчно информация за този нов обект и да се направят сигурни предположения какъв може да бъде той. Това е втората комета, която руснаци откриват в последните две-три години. Те имаха доста дълъг период без да са открили нито една, но ако си спомняте миналата година кометата, която откриха С 2010 Х 1 Еленин, тя също се очакваше да бъде изключително ярка, да се наблюдава с невъоръжено око, но за съжаление тя се разпадна и просто изчезна. Тази, която се очаква през месец ноември догодина, когато ще бъде най-близо до слънцето, се очаква също да е изключително ярка. Но това все още са предположения. Понякога се случва и да се разпадне като тази, за която вече ви казах.

– Да ни кажете и няколко думи за магнитните бури, които ни преследват. Те какво влияние оказват на човека?
– Магнитните бури са събития, които се предизвикват от активността на слънцето. Има много предположения какво е влиянието им върху човешкия организъм. Има и много мнения по въпроса, но досега чисто научно нищо не е доказано. Няма ясно дефинирано влияние на магнитните бури върху човека. Има много хора, които твърдят че магнитните бури им влияят, други пък твърдят, че Луната им пречи, но няма такова нещо.