Англия на нокти! Чарлз III с диагноза „рак“

Британският крал Чарлз III е диагностициран с рак, обяви Бъкингамският дворец. Диагнозата е поставена по време на престоя на Чарлз в болница, когато бе опериран за доброкачествено уголемяване на простатата. В съобщението не се казва какъв вид е ракът и в кой стадий е, но се подразбира, че не става дума за рак на простатата.

„По време на болничните процедури за тази операция бе забелязан друг проблем. Последващите тестове идентифицираха форма на рак“, допълват от Двореца. „Днес Негово Величество започна курс на лечение, по време на който лекарите му препоръчват да се въздържа от публични прояви“, гласи още съобщението. Чарлз ще продължи да изпълнява останалите си задължения като държавен глава, както обикновено.

 „Кралят е благодарен на медицинския екип за бързата интервенция, станала възможна благодарение на скорошния му престой в болницата. Той остава изцяло позитивен за лечението си и очаква възможно най-скоро да се завърне към пълна служба“, съобщават още от Бъкингам. Чарлз е решил да сподели диагнозата си, за да предотврати спекулации и с надежда това да помогне за по-добро разбиране на всички хора, засегнати от рака по света.

През уикенда Чарлз беше в имението Сандрингам, откъдето се е завърнал в Лондон, за да започне лечение. Той няма да бъде хоспитализиран за него. Би Би Си припомня, че кралят е решил да сподели за операцията на простатата с цел да окуражи повече мъже да се прегледат. Такъв ефект наистина бе постигнат и здравната система на Обединеното кралство регистрира повишена активност.

Кралят е съобщил лично диагнозата си на синовете си Хари и Уилям, както и на братята и сестра си – принцовете Андрю и Едуард и принцеса Ан. Очаква се в следващите дни Хари да пристигне в Лондон от САЩ, където живее. Новината предизвика порой от благопожелания – от премиера Риши Сунак, първия министър на Уелс Марк Дрейкфорд, първия министър на Шотландия Хамза Юсаф, първия министър на Северна Ирландия Мишел О’Нийл, политически лидери, бивши премиери. „Тревожа се за него“, каза американският президент Джо Байдън. „Невероятно тъжна новина, кралят и семейството му са в мислите ни“, коментира говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател.

Оттеглянето на Чарлз от публични мероприятия съвпада с отсъствието на принцесата на Уелс Катрин (съпруга на Уилям). Тя също лежа в болница – за коремна операция, и няма да се върне към обществените си функции до след Великден. Тази седмица на линия се върна принц Уилям, който също бе в отпуск покрай операцията на Кейт. Кралското семейство обаче ще има проблем с ангажиментите си, тъй като Хари и Меган се отказаха от кралските си задължения, а принц Андрю все още е низвергнат покрай разкритията за Джефри Епстийн.

Чарлз е на 75-годишна възраст и до изненадващото му влизане в болница на 17 януари за уголемена простата не беше известно да има някакви здравословни проблеми. Годишно във Великобритания се диагностицират около 375 000 нови случая на рак. Над една трета от тях са във възрастовата група 75+. При мъжете новите ракови диагнози са около 193 000 годишно, а при жените – над 182 000