Антикорупционната комисия ще проверява имотни сделки на Даниел Лорер и Асен Василев

Наблюдаващия прокурор е бил на мнение, че на база известните данни не може да се стигне до извода има ли извършени финансови престъпления

Софийската градска прокуратура проверява сигнал от гражданско сдружение БОЕЦ срещу министъра на финансите Асен Василев, депутата от „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер, съобщи Би Ти Ви. Наблюдаващия прокурор е бил на мнение, че на база известните данни не може да се стигне до извода има ли извършени финансови престъпления и затова е възложена проверка на Комисията за противодействие на корупцията (КПК). Новото звено, което разследва лица, заемащи публични държавни длъжности, което беше създадено през септември 2023 г., след като КПКОНПИ беше разделена на две, има три месеца да извърши проверката.

 

Сигналът от БОЕЦ идва след публикация на сайта „Бърд“. Едната сделка е направена от бивша фирма на министър Василев, която в момента е със запорирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 млн. лева. Купувач е фирмата на Станислава Арнаудова „Интелигентни трафик системи“, която стана първият посредник при продажбата на винетки. Същия ден тя, като физическо лице, е купила имот на Даниел Лорер на изгодна цена.

 

В коментар пред „Дневник“ на публикацията на „Бърд“ Даниел Лорер заяви: „Както самата покупка на апартамент в сградата от моя страна, която е надлежно декларирана тогава, така и продажбата, която беше осъществена, ще бъде надлежно декларирана тази година. Това, което мога да кажа е, че ние (той и съпругата му – бел. ред.) закупихме тогава имота, ремонтирахме го основно, живяхме в него и го продадохме сега заедно с всичката мебелировка на върха на имотния пазар след инфлацията на цена, която е реална за абсолютния център на София. На всички спекулации защо купувачът е този, който се занимава с винетки, мога да кажа, че единственото общо, което аз имам с винетките е, че си купувам всяка година за моята кола“.