Антикорупционният закон минава през втора НС цедка

Депутатите ще гласуват на второ четене законопроект за противодействие на корупцията. Точката е втора в дневния ред, а антикорупционната реформа е сред приоритетите на „Продължаваме промяната- Демократична България“.

С измененията антикорупционната комисия КПКОНПИ трябва да бъде разделена на две. Част от нея ще се занимава с борба с корупцията, а другата – с отнемане на незаконно придобито имущество.

Промените бяха приети на първо четене през юни. Тогава обаче беше приет само законопроектът на ГЕРБ, но не и този на ПП-ДБ, което предизвика напрежение между подкрепящите управлението партии. Последваха седмици неофициални разговори за това точно как да се преработят текстовете преди да бъдат окончателно приети.

В началото на месеца премиерът Николай Денков обяви, че сред мнозинството в парламента вече е постигнато съгласие за финалния вид на антикорупционния закон. Министър-председателят определи приемането на тези промени като „една от най-важните задачи на Народното събрание за тази година“.

Между двете четения на закона бе решено комисията за противодействие на корупцията, беше решено тя да не се състои от 7 членове със 7-годишен мандат, а от трима членове с 6-годишен мандат, като всеки един от тях председателства комисията на ротационен принцип за по две години. Кандидатите за членове трябва да имат висше юридическо образование и най-малко пет години професионален стаж, а не първоначално заложените 10 години. Те ще се избират от Народното събрание.

Комисията за противодействие на корупцията ще извършва действия по превенция, предотвратяване, разкриване и разследване на корупционни престъпления чрез събиране, анализиране и проверка на сведения при или по повод информация за прояви на корупция от лица, заемащи публични длъжности.