АПИ прекрати поръчки за 4 милиарда на кабинета „Гълъб Донев“

Новото ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) прекрати поръчките за пътни ремонти за около 4 милиарда лева, обявени от служебното правителство на премиера Гълъб Донев.

Изключение е направено само за поддържането и текущия ремонт на пътищата в област Велико Търново. Тази обособена позиция е част от обществената поръчка за Северен централен район. Тя беше спечелена от „Пътни строежи Велико Търново“, показва проверка в регистъра на обществените поръчки.

Мотивът за оставянето ѝ в сила е, че е отпреди 6 юни 2023 г., се казва в съобщение на пътната агенция.

Прекратяването на процедурите става след като министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков разпореди те да бъдат одитирани.

Приключилата проверка показва, че и по 8-те обявени обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка са налице ограничителни критерии и изисквания, чрез които се създават предпоставки за незаконосъобразно, непрозрачно и неефективно разходване на публични средства, посочват от АПИ.

В момента в спешен порядък се подготвят нови правила, по които ще се възложат нови обществени поръчки, така че да няма забавяне на дейностите. Целта е тръжните процедури да се проведат по прозрачни критерии, в ситуация на реална конкуренция и в защита на обществения интерес, посочват от АПИ.

Още миналата седмица стана ясно, че търговете за пътни ремонти на служебната власт ще бъдат прекратени. Това обяви тогава министърът на регионалното развитие Андрей Цеков пред ресорната парламентарна комисия.

До прекратяването на поръчките се стигна, след като служебното правителство в рамките на няколко дни преди да предаде властта на редовния кабинет определи победителите, като в масовия случай на финала остави по един кандидат.