Аптеките излизат на протест: Какви са причините и съгласни ли са пациентските организации

Фармацевти обявиха, че започват протестни действия заради новите правила, по които ще работят със Здравната каса, инициирани от Министерството на здравеопазването. С новите разпоредби отпада ограничението за отпускане на три лекарства с една рецепта. Фармацевтите не са против тази промяна, но са притеснени заради намаляването на приходите, които ще имат за обработка на рецептите. На 4 юли няколко аптеки в страната ще прекъснат работа за кратко в знак на протест. Темата коментират председателят на Инициативния комитет на фармацевтите Аделина Любенова и председателят на пациентската организация „Заедно с теб“ Пенка Георгиева в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Любенова каза, че лекарите и фармацевтите не са против електронизацията, но системите, с които трябва да работят не са добре изградени.

Тя обясни, че в безплатни лекарства за сърдечно-съдови заболявания са само най-евтините, а касата ще заплаща по 5 лв. на всяка рецепта. „Това беше направено доста набързо, сега се оказва, че парите за тази такса недостигат“, допълни експертът. Любенова допълни, че аптеките ще затворят за два часа, което прави протеста им символичен.

Георгиева заяви, че категорично не подкрепят затварянето на аптеките, защото това ограничава достъпа на пациентите. „Български фармацевтичен съюз винаги е излизал с идеята, че са фармацевтични грижи и здравни политики, а тук се вижда тенденция за търговски механизъм, борба за надценка, което е тревожно“, допълни тя.