Арестуваха трима за измамата с бюлетини „Баче Цено“

Скандалът в Малорад набира скорост, вече има и арестувани членове на секционната комисия във врачанското село.

Както е известно, вчера бяха разпространени кадри от видеонаблюдението  в изборната секция. На тях се вижда как жена дописва нещо по бюлетините, чува се и глас зад кадър да казва: „Тук сме си наши хора, да помогнем на Мартин и на Баче Цено…“.

Членовете на комисията не са знаели, че камерата на масата излъчва.

„Имам си достатъчно преференции, не се нуждая от дописвания. 127 са преференциите“, заяви Цено Цоловски пред Нова тв.

„Получихме сигнал, че се преправят преференции, преди да дойдат да ги предадат. Други хора са гледали видеото и са видели, че хващат химикалката и започнали да коментират за кого да пишат”, обясни Силия Иванова, говорител на общинската комисия в Борован, където е подаден сигнала малко след 23:00 часа в изборния ден.

Председателят на комисията Моника Йорданова, която е заснета да подправя бюлетини, е част от квотата на ПП-ДБ. ПП-ДБ сезира прокуратурата и предприе незабавни мерки по отстраняването й като част от комисията в с. Малорад, където коалицията няма издигнат кандидат.

Районната прокуратура образува досъдебно производство, а Законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до пет години.

Задържани са две жени, включително председателят на комисията Моника Йорданова, и един мъж, чийто глас се чува зад кадър и също е член на комисията, съобщиха от прокуратурата. Обвиненията съм им, че в качеството им на длъжностни лица са подправили резултатите от избори. Те са задържани за 72 часа, ще им бъде поискана постоянна мярка за задържане.