Арестуваха за корупция земеделския министър на Украйна

Украинският земеделски министър Микола Солски е арестуван по подозрение в корупция. Той е обвинен в съучастие в незаконно придобиване на земя на стойност над 7 млн. долара.

Солски подаде оставка в четвъртък, но отхвърли обвиненията, които засягат периода 2017 – 2021 година преди да стане член на правителството.

Антикорупционният съд в Украйна обяви, че министърът ще остане в предварителния арест до 24 юни. Според прокурорите, разследващи случая, той може да получи до 12 години затвор.

Според украинската агенция за борба с корупцията обвиненията се отнасят за схема за присвояване на държавна земя на стойност 3,75 млн. долара и опит за придобиване на земя на стойност 2,2 млн. долара.

По незаконната схема земята е отнета от две държавни фирми и прехвърлена на двама военни ветерани при условие, че те я отдадат на лизинг на частни фирми, поясняват прокурори.

Световните агенции отбелязват, че това е първият министър при президента на Украйна Володимир Зеленски, за когото е известно, че е заподозрян в корупция.