Асансьорът на Промяната: Апартаментът на Лорер с частен асансьор като на Цветанов

Конфигурацията е подобна на случая на Цветан Цветанов от Апартаментгейт

Прескъпият апартамент на Даниел Лорер в офис-сградата на ул “Чаталджа” 3 всъщност е мезонет с обща площ 234 кв.м. и частен асансьор към подземния паркинг. Конфигурацията е подобна на случая на Цветан Цветанов от Апартаментгейт. Лорер купува своя луксозен имот вече ремонтиран само за 768 евро на кв. м. За сравнение, Цветанов се сдобива със своя прочут апартамент три години преди министър Лорер за 625 евро на кв.м. И в двата случая има очевидно симулативни сделки.

Даниел Лорер твърди, че вложил огромни пари в ремонт, за да продаде мезонета година по-късно за 4000 евро на кв.м. Според източници на BIRD това не е вярно, а Лорер е придобил имота след като той вече е ремонтиран от фирмата “СТВ Консълтинг”. Проверка на BIRD показа, че луксозното жилище се води “офис” и в разрешителното за строеж, и в издадения в края на 2020 г. Акт 16. Отделно от това има данни, че Асен Василев също е ползвал имот на бившата си фирма “СТВ Консълтинг” в същата сграда, но не е декларирал този факт.

Както разкри BIRD цялата сграда на Чаталджа 3 е изкупена от бизнесдамата Светослава Арнаудова, известна като “Кралицата на винетките”. Тя е платила 1,86 милиона лв. за апартамента на Даниел Лорер и 3,1 милиона лв. за всички останали помещения в сградата, включително подземния гараж, фитнеса, офисите и поземления имот. Високата цена, замесването на политически лица и естеството на бизнеса на Арнаудова, който зависи от държавата, предизвикаха политически скандал в парламента. На дневен ред излезе и отдавна оповестения от BIRD факт, че Василев все още се води собственик на офшорна фирма, в нарушение на закона.