Асен Василев обеща: Заплатите стигат 2000 евро

Бюджет 2024 ще включва ръст на пенсиите от близо 11% от 1 юли, обяви във вторник финансовият министър Асен Василев, който взе участие в третото издание на форума „Пауърс Съмит“ (Powers Summit).

Извънредни коледни добавки следващия месец обаче не се предвиждат.

„Тази година пенсиите бяха увеличени с 12%, догодина финалните разчети трябва да бъдат направени, но изглежда около 11%. Това означава, че реално пенсионерите ще получават коледни добавки абсолютно всеки месец и това е много по-честно за тях, отколкото да разчитат на подаяния веднъж в годината“, каза Василев по този въпрос.

Бюджет 2024 ще бъде изчислен при инфлация от 4.8% и ръст на БВП над 3%. „През 2024 година залагаме БВП да достигне 205 млрд. лева. Ръстът на БВП през тази година може да е малко над 1.8%“, каза още министър Василев. Той очаква проектобюджетът да е готов към края на седмицата.

Министърът разви подробно и тезата си, че България не може да стане богата държава с евтин труд. Той призова предприемачите в конференцията да организират бизнеса си така, че работниците им да получават по-добри заплати.

„Ако приближим доходите на хората с още 20% до средноевропейските, ще започнем да връщаме хора в България. Но затова е важно да оправим системите на здравеопазването и на образованието“, посочи Василев. По думите му България е започнала да заделя много средства за образованието още в последния кабинет на ГЕРБ. „Ние го продължихме и сега много млади хора стават учители. Важно е да променим системата на образованието, така че да отговаря на съвременния свят, където творчеството и работата в екип са от особено значение.

Помислете как да организирате работата си в посока вашите работници да могат да защитят заплати от 2000 евро на месец, а държавата ще ви помогне“, каза финансовият министър, като се обърна към участниците в конференцията.

„На чуждите инвеститори, които идват в страната, казвам, че ако са дошли заради евтината работна ръка, по-добре да си ходят вкъщи. Няма как да направим богата държавата с евтин труд. Хората, които емигрират, не се променят драматично, но в чужбина защитават по-добри заплати и това означава, че бизнесът там организира по-добре дейността си. Това се дължи и на капитала в най-широкия смисъл – машини, инфраструктура и т.н. Затова искаме трудът да става по-скъп, а ние да подпомагаме капиталовите инвестиции. Ако успеем да направим така, че частните капиталови инвестиции да стигнат 20 млрд. лева, можем да имаме ръст на икономиката от 6-7%“, каза още финансовият министър.

В същото време държавата изостава с капиталовите си инвестиции тази година, като към края на деветмесечието са реализирани под 50% от заложените в Бюджет 2023 капиталови разходи.

Министърът анонсира и очакването си в средата на 2025 г. България да бъде част от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

„Благодарен съм на депутатите, защото законодателно сме готови за еврозоната, остана само един технически закон за БНБ. Публичните финанси на страната са стабилни, остава само критерият за инфлация, но виждаме, че цените на енергията и храните падат по-бързо. Над 60% от търговията ни е с Европа, цените на жилищата са в евро, на много места в касовите бележки цената е в евро и в лева.

Има група хора, които са постоянно облъчвани с негативни послания. Бизнесът го разбира и вижда, че преминаването към еврото ще премахне комисиони и ще направи по-лесен достъпа им до Европа. Обществото започна да изгражда инстинкт и да не вярва на всички заплахи. През последните години все някой ни плаши. Животът не е толкова страшен, че да се плашим от него. България е минала през много изпитания, войни, в които сме губили по 10% от населението. Хората претръпнаха и виждат, че всички страхове, които се насаждат, не са истина“, каза Асен Василев.