партия Атака
партия Атака

„Атака“ e нa Гьобелс

Въпреки внушенията на Сидеров в изборната нощ, че „Атака“ не са фашисти, има няколко отчетливи елемента, които показват родство с класическите фашистки партии в Европа.

Първата е името на коалицията. „Атака“ („Der Angriff“) е името на първия нацистки вестник, основан от Йозеф Гьобелс през 1927 г. Най-важните пропагандни постулати на Третия райх са се появили за пръв път именно в този вестник.

Още преди да стане име на коалицията, „Атака“ беше име на предаването на Волен Сидеров по телевизия СКАТ. Предаването започваше с музика на Вагнер, любимия композитор на Хитлер. Същата музика Сидеров пускаше и на предизборните митинги на коалицията. Фюрерът навремето намирал съзвучие на идеите си с легендата за нибелунгите и сюжетите на Вагнеровите опери. Затова редовно е водел целия нацистки елит на опера.

Лидерът Сидеров неколкократно на масови прояви вдига ръка подобно на нацистки поздрав и се движи заобиколен от момчета, които в стила си на обличане и държане напомнят неонацистите.

Стилистиката на плакатите на „Атака“ също е неонацистка.

Самият Сидеров се облича в черно като Мусолини и италианските фашисти. На изборите за кмет в София се беше снимал за плакат в черно поло и черно кожено яке на фона на каменните сводове на Народната библиотека, които напомнят нацистката архитектура от 30-те години.

Някои тези на Сидеров са заимствани от речи на Хитлер и Мусолини. Всички прилики са търсени съзнателно.

Най-малко заради името „Атака“ ще е много трудно България да убеди света, че у нас не се е пръкнала неонацистка партия в парламента. Аналогичните партии в Австрия и Франция са предимно националистически и нямат толкова общи белези с фашизма.

Все пак нацистките елементи на Сидеровата коалиция напомнят маратонките менте с име „Адибас“, които се продават на тържището в „Илиянци“. Сидеров по-скоро е фашист менте. Името на коалицията и поведението са преднамерени и демонстративни, което подсказва, че това е вид поза. Каква е целта на играта, още не е много ясно. Коалицията засега отне от гласовете на БСП и на всички партии с изключение на ДПС.