Атанас Атанасов видя пробив в националната сигурност с… ваучерите за храна

За пробив в националната сигурност, като са осветени служители на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) заради ваучери за храна, съобщи съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Атанас Атанасов пред журналисти в Народното събрание.

„Това е тежко на правилата за работа с класифицирана информация“, каза домораслият генерал. Поиска да бъде образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление, както и да се разследва прикриване на случая от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

„Става въпрос за обществена поръчка за ваучери за храна, които се раздават на служителите от разузнаването. Когато отидат служителите на разузнаването в магазина, тези, които им виждат ваучерите, си давате сметка какво става“, обобщи Атанасов за казуса. Определи го като тежък скандал и пробив.

Посочи, че по случая е сезирана прокуратурата, както е и възложено на ДАНС да извърши проверка. Според Атанасов обаче агенцията по сигурността само „си е измила ръцете с едно обяснение набързо“ и е прикрила случая от ДАР. Софийската градска прокуратура (СГП) пък е отказала да образува досъдебно производство.

Софийската апелативна прокуратура обаче отменя отказа на по-долната инстанция и постановява, че разследването трябва да продължи. По случая има официално съобщение от държавното обвинение, на което Атанасов се позова. „Постановлението на СГП следва да бъде отменено като необосновано, неправилно и незаконосъобразно. Материалите по досъдебното производство са върнати на Софийска градска прокуратура за продължаване на разследването“, гласи част от съобщението на прокуратурата.