Атанасова и Белазелков гледат иск срещу… Атанасова и Белазелков

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на решенията на НС, с които Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани за ĸoнcтитyциoнни cъдии. Това съобщи на сайта си най-висшият орган в държавата.

Решението е било прието единодушно с 9 гласа „за“, а самите Атанасова и Белазелков не са участвали в гласуването, но явно ще участват в разглеждането по същество… Отсъствала е и съдия Надежда Джелепова. Докладчик по делото е бившият омбудсман и бивш депутат от НДСВ Константин Пенчев.

Изборът на Десислава Атанасова от ГЕРБ и на съдия Белазелков, предложен от ПП-ДБ, бе гласуван от мнозинството в парламента на 19 януари, а няколко дни по-късно президентът сезира КС за противоконституционност на това решение.

В мотивите си държавният глава подчерта, че е от изключителна важност за българската държавност авторитетът на Конституционния съд да бъде защитен. Президентът се позова на новоприетия чл. 91б от Конституцията, който задължава Народното събрание, при избор на членове на органи, да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост.

Според държавния глава тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, които целят легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

„Налице е и съзнателен опит на мнозинството от депутатите да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата“, изтъкна в мотивите си Радев.

Той посочи като нарушение на Конституцията и факта, че депутатите са заобиколили решението на КС мандатът на двамата нови конституционни съдии да бъде 7 години, а не пълните 9, тъй като две години вече са изтекли в очакване за попълване на състава на съда.

Според Радев това е съзнателен опит на мнозинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата. Президентът припомни, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушение на самата Конституция.

Впоследствие Румен Радев пропусна клетвата на двамата нови конституционни съдии на 29 януари, за което беше атакуван от управляващите, че процедурата е била проведена напълно прозрачно, с обсъждане в Народното събрание. От мнозинството му напомниха, че самият той не обсъжда публично своите кандидатури в КС, а директно ги излъчва.

Конституционалисти пък обясниха, че присъствието на официалните лица като гости е само протокол и въпрос на уважение, като това не променя обстоятелствата по заклеването и встъпването в правомощия на новите конституционни съдии.

По-рано КС образува дело и по първото искане на президента за обявяване на противоконституционни на промените в основния закон, които НС прие.