Атанасова и Белазелков полагат клетва, Радев няма да присъства

Неприемливо е думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите, е позицията на Румен Радев

Президентът Румен Радев няма да присъства на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, съобщиха от пресцентъра на президентството.

„Неприемливо е думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите. Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно“, гласи позицията на държавния глава.

Атанасова и Белазелков ще положат клетва като конституционни съдии точно седмица след като бяха избрани от Народното събрание с гласовете на депутатите от т.нар. конституционно мнозинство.

Церемонията ще бъде проведена в присъствието на председателя на Народното събрание, председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Трябваше на нея да присъства и Румен Радев, но това няма да се случи. Отсъствието на някои от официалните гости не може да попречи на встъпването на двамата, тъй като според Закона за Конституционния съд, новите конституционни съдии полагат клетва пред състава на съда, пише БГНЕС.

След избора на Атанасова и Белазелков президентът сезира Конституционния съд с искане за обявяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии.

В мотивите си Радев посочи, че принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

14 от общо 27 адвокатски съвета призоваха Народното събрание да отмени решенията си. Според тях в процедурата са били „погазени основополагащи принципи на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост“.

Открояват, че кандидатите са отговаряли на предварително зададени въпроси, като не е имало възможност за поставяне на питания от присъстващите, а гласуването на кандидатурите по-малко от 24 часа след изслушването им е демонстрирало „чисто формалния подход към процедурата и усещането за предрешеност на избора“.

„Попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури, може да има изключително сериозни и трудно обратими последици“, се подчертава в позицията на адвокатските колегии.