Атина с ново предупреждение към Скопие: Пътят ви към ЕС минава през Гърция

Атина отново предупреди властите в Скопие, че пътят на страната към Европейския съюз минава и през Гърция. Премиерът Кириакос Мицотакис отправи предупреждението по повод клетвата на новоизбрания президент Гордана Силяновска-Давкова.

На церемонията преди 10 дни Силяновска не произнесе „Северна“, а само „Македония“. Мицотакис нарече позицията на Давкова и на победителите на парламентарните избори ВМРО-ДПМНЕ „незаконна и провокативна“.

С подписаното споразумение между Атина и Скопие през 2018 година край Преспанското езеро беше разрешен спорът за името на югозападните ни съседи, както и за използването на символи и личности от древната гръцка история.

Преди няколко дни гръцкият премиер отново предупреди Република Северна Македония, че нарушаването на Преспанския договор ще изложи на риск амбициите на балканската страна за членство в Европейския съюз.

Говорейки в град Верия в Северна Гърция по време на кампанията си преди изборите за Европейски парламент през юни, Мицотакис заяви, че трите меморандума за разбирателство, свързани със споразумението от 2018 г., няма да бъдат ратифицирани от парламента, докато новото ръководство в Скопие продължава да нарушава споразумението.

Дипломатическото напрежение между Атина и Скопие ескалира, след като новозибрания президент Гордана Силяновска и потенциалният премиер на Северна Македония и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски избегнаха вербалната употреба на конституционното име на страната, което включва географското означение „Северна“, нарушавайки Преспанския договор в Гърция.