АВАНСОВО: „Лукойл” внася 100 милиона в бюджета

„Лукойл България” се очаква да внесе до края на седмицата авансово в бюджета до 100 млн. лв. върху свръхпечалбата си. Това съобщи пред журналисти Росица Велкова, министър на финансите.

В отговор на въпрос тя посочи, че не й е известно да има промяна в позицията на компанията, която доскоро не плащаше данъци в България, но през ноември на съвместна пресконференция с кабинета в Министерския съвет обяви, че ще плати около 700 млн. лв. данък през 2023 г., ако износът на горива от рафинерията в Бургас не бъде забранен.

България получи дерогация и може да внася руски петрол по море и тръбопровод до края на 2024 г., но не може да продава получени от него нефтопродукти на купувачи в други държави – членки на ЕС, или в трети страни. Тези разпоредби се съдържат в приетия през уикенда от Съвета на ЕС девети пакет от санкции срещу Русия, съобщава кореспондентът на БНР в Брюксел.

Неотдавна кабинетът отправи питане към Европейската комисия дали полученото изключение от санкциите, влезли в сила на 5 декември, засяга и износа. „Лукойл Нефтохим“ пък посочва, че ако не може да изнася продуктите, част от които дори не са разрешени за употреба в ЕС, няма къде да ги съхранява и на практика ще трябва да спре да работи. Тази теза е подкрепяна и от служебния кабинет.

В пакета е записано, че България може да изнася за Украйна някои рафинирани продукти, получени от внесения въз основа на тези дерогации петрол, включително чрез транзит през други страни от ЕС при необходимост.

Междувременно Народното събрание прие, че не само държавните, но и частните енергийни фирми, които печелят от високите цени, ще правят вноски във фонда за сигурност на електроенергийната система. Сумите в него се използват за компенсации на бизнеса заради скъпия ток.

Според разчета на Министерството на финансите допълнително облагане на свръхпечалбата с данък от 33 на сто ще доведе до допълнителни приходи в бюджета от 100 млн. лв., а догодина – 700 млн. лева.