Австрия е върнала в България 76 мигранти до края на февруари

До края на февруари 2024 г. по Дъблинското споразумение на България са били върнати 76 души, сред които 56 сирийски и 13 афганистански граждани, предава БТА.В същото време броят на молбите за убежище в Австрия продължава да намалява, по информацията е на новинарска агенция АПА.

През февруари са подадени 2183 такива молби – със 104 по-малко от януари. Има спад от 19 процента в сравнение с февруари 2023 година. През първите два месеца на тази година са подадени 2509 молби по-малко, отколкото през същия период на миналата.

Досега през 2024 година убежище в Австрия е предоставено в 3277 случая. Освен това са издадени 1404 разрешения за субсидиарна закрила и 208 хуманитарни разрешения за пребиваване. Докато при предоставянето на убежище делът на отрицателните решения е малко по-висок от този на положителните, то при субсидиарната закрила е обратното. Удовлетворена е била една десета от молбите за пребиваване по особено важни причини.

Другите решения, засягащи 849 случая, включват хора, които са подали молба за убежище, но след това (незаконно) са заминали за страната, която е тяхна крайна цел за пребиваване.

Делът на жените, търсещи убежище, остава сравнително висок и през тази година. Те съставляват 44 процента от кандидатите. Миналата година общо 76 процента от кандидатите за убежище са били мъже. Що се отнася до възрастовите групи, преобладават хората на възраст от 18 до 35 години. От Сирия идват 61% от търсещите убежище, а десет процента – втората по големина група – от Афганистан

От социалната помощ за обезпечаване на основните потребности в Австрия в началото на март са се възползвали 76 277 души. Около половината (52 процента) от тях са от Украйна.

От 2037 депортации, извършени от Федералната служба за имиграция и убежище, 893 са извършени самостоятелно, а 1144 са принудителни. По данни на министерството на вътрешните работи във Виена 39 процента от тези хора са били осъдени за криминални престъпления. Често обаче това са били граждани на ЕС, а не хора, търсещи убежище, уточняват от там.