Байдън: Нетаняху повече вреди, отколкото помага на Израел

Американският президент Джо Байдън обяви, че според него израелският министър-председател Бенямин Нетаняху „повече вреди на Израел, отколкото му помага“ с подхода в своята война в Ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Американският лидер изрази подкрепата си за правото на Израел на самозащита след нападението на радикалното палестинско движение „Хамас“ срещу израелска територия на 7 октомври миналата година, но каза по адрес на Нетаняху, че „той трябва да обърне повече внимание на изгубения живот на невинните хора, който е бил последствие от предприетите действия“.

Байдън, който от месеци предупреждава Израел, че ще загуби международна подкрепа заради растящия брой на цивилните жертви в Ивицата Газа, даде интервю за Джонатан Кейпхарт от телевизионния канал „Майкрософт Ен Би Си“. АП посочва, че тези негови изявления говорят за обтегнатите му отношения с Нетаняху.

По повод броя на жертвите в Газа, които според здравното министерство на контролиращата анклава групировка „Хамас“ вече е около тридесет и една хиляди души, Байдън каза, че „това противоречи с позицията на Нетаняху“.

„И аз мисля, че е голяма грешка“, каза американският държавен глава.

Той добави, че евентуално нахлуване на израелските сили в граничния с Египет град Рафа в Ивицата Газа, където са намерили убежище над 1,3 милиона палестинци, за него е „червена линия“.