Байдън с пореден гаф: Бил горд да е „първата чернокожа жена“ в Белия дом (ВИДЕО)

В изявление за националния празник на САЩ – Деня на независимостта – държавният глава Джо Байдън заяви, че „е горд“ да бъде първата „чернокожа жена на длъжност при чернокож президент“, предаде британският в. „Дейли телеграф“, посочвайки, че това е пореден словесен гаф на 46-ия президент.

Седмица след катастрофалното, според изданието, представяне на Байдън в първите телевизионни дебати с републиканеца Доналд Тръмп, държавният глава е говорил несвързано по време на интервю за филаделфийското радио WURD, в което е объркал себе си със своята вицепрезидентка Камала Харис.

 

„Между другото, аз съм горд да бъда, както съм казвал, първият вицепрезидент, първата чернокожа жена на длъжност при чернокож президент“, изтъква Байдън, най-вероятно бъркайки с времето, когато самият той беше вицепрезидент на Барак Обама.

По-рано в същото интервю американският лидер правилно подчертава, че именно той е назначил Харис и първата чернокожа жена във Върховния съд на САЩ Кетанджи Браун Джаксън, отбелязва „Дейли телеграф“.

 

Президентът се е почувствал несигурен и в интервюто си за Шоуто на Ърл Инграм в YouTube, което има предимно чернокожа аудитория в щата Уисконсин, но се излъчва за цялата страна. Запитан защо е важно да се гласува, Байдън дава отговор, който се отнася по-скоро за взето преди броени дни решение на Върховния съд на САЩ в полза на имунитета на опонента му и бивш президент Тръмп срещу съдебни дела.

„Има нужда от някой, някой, който да гарантира, че Върховният взе решение, между другото, което застраши американския принцип, че ние в Америка нямаме крале. Никой не е над закона“, коментира действащият стопанин на Белия дом.