Байдън с послание до Путин: Ние няма да си тръгнем

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че демокрацията е застрашена у дома и в чужбина, като нарече позицията на бившия американски президент Доналд Тръмп по отношение на НАТО неприемлива в своята Реч за състоянието на Съюза, целяща да засили контраста във възгледите с евентуалния му съперник републиканец на президентските избори през 2024 г., предаде Ройтерс.

Байдън, който говори пред съвместна сесия на Камарата на представителите и членовете на Сената на САЩ, започна изказването си, като отправи директна критика към Тръмп за думите, с които той покани руския президент Владимир Путин да нахлуе в други страни членки на НАТО, ако те не изразходват повече средства за отбрана.

„Сега моят предшественик, бивш президент републиканец, каза на Путин, цитирам: „Правете каквото искате“, посочи Байдън. „Мисля, че това е възмутително, опасно и неприемливо“, подчерта американският президент.

Байдън, който настоява Конгресът на САЩ да осигури допълнително финансиране на Украйна за нейната война с Русия, имаше също и послание за Путин:

„Ние няма да си тръгнем“, заяви той.

Президентът се опита да засили контраста с Тръмп, евентуалният му съперник републиканец за изборите на 5 ноември, по отношение на демокрацията, правото на аборт и икономиката по време на речта, която демократите смятат като голям шанс за Байдън настоятелно да защити позицията си за втори мандат на президентските избори пред изключително голяма телевизионна аудитория от милиони американци.

Байдън, който понася последствията от нисък рейтинг, е изправен пред недоволство сред прогресивно настроените членове на неговата партия относно подкрепата му за Израел във войната срещу палестинското ислямистко движение „Хамас“ и сред републиканците заради неговата позиция по отношение на имиграцията.

Някои конгресмени носеха значки, за да дадат израз на своя протест по въпроса за прекратяването на огъня, но мнозина скандираха „Още четири години!“ когато Байдън влезе в Камарата на представителите.

Много жени конгресмени сред аудиторията бяха облечени в бяло, за да изразят подкрепа за репродуктивните права на жените.

Байдън изтъкна заплахите за демокрацията, които твърди, че Тръмп представлява, докато бившият президент повтаря неверни твърдения за своята загуба на президентските избори през 2020 г. и предлага политическите му врагове да бъдат вкарани в затвора.

„Моят живот ме е научил да приемам свободата и демокрацията“, каза Байдън. „Бъдеще, стъпило на основните ценности, които са определящи за Америка – честност, порядъчност, достойнство, равенство. Да уважаваме всички. Да даваме на всеки справедлив шанс. Да не даваме подслон на омразата. Сега някои други хора на моята възраст виждат различна история – американска история на обида, отмъщение и възмездие. Аз не съм такъв“, посочи Байдън.

Тръмп, който е изправен пред множество криминални обвинения, докато се бори за преизбиране, каза, че планира да накаже политическите си врагове и да депортира милиони имигранти, ако евентуално спечели втори мандат в Белия дом.

Конгресменът републиканец Трой Нелс носеше риза с лика на Тръмп и думите „Никога не се предавай“, изписани на нея, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.