Байдън се скара: Възрастен човек съм, но нямам проблеми с паметта

Американскит президент Джо Байдън се защити решително след доклад с унищожителни констатации, който го оневини по разследването за държане на класифицирани документи, но го описа като „възрастен човек с лоша памет“, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Аз съм добронамерен, аз съм един възрастен човек и знам какво правя, по дяволите. Нямам проблеми с паметта“, каза видимо раздразненият 81-годишен Байдън в телевизионно обръщение снощи.

Няколко часа по-рано американският специален прокурор, натоварен с разследването на работата на президента с поверителни документи, публикува доклад от 388 страници, в който не се препоръчва повдигане на обвинение срещу него, но се изтъква основната му слабост – възрастта му, и се отбелязва, че „паметта му се е влошила“.

Джо Байдън „не можеше да си спомни кога е бил вицепрезидент“ или коя точно е годината, в която е починал неговият син Бо“, заяви специалният прокурор Робърт Хър.

„Как, по дяволите, въобще се осмелява?“, скара се задочно Байдън.

Назначен през януари 2023 г. от министъра на правосъдието и главен прокурор Мерик Гарланд, специалният прокурор стигна до заключението, че президентът „съзнателно е държал и разкрил класифицирани документи след мандата си като вицепрезидент, докато е бил обикновен гражданин“.

Специалният прокурор обаче смята, че „повдигането на обвинение не би било оправдано“, тъй като вярва, че журито ще застане на страната на „един мил, добронамерен възрастен човек със слаба памет“.

Това очаквано решение премахва заплахата от евентуални правни проблеми за президента демократ, който се готви да се изправи срещу своя предшественик републиканец Доналд Тръмп през ноември за реванш на изборите от 2020 г., но за пореден път го поставя в лоша светлина спрямо политическите му съперници, които не пропуснаха да коментират заключенията на доклада.

Доналд Тръмп реагира на доклада, като осъди „съдебна система с двоен аршин“. „Случаят с документите на Байдън е различен от моя и е сто пъти по-сериозен. Не съм направил нищо нередно и съм сътрудничил много повече“ на разследващите, увери той.