Байдън: Спираме оръжията за Израел, ако нахлуят в Рафа (ВИДЕО)

Съединените щати ще спрат да изпращат бомби и артилерийски снаряди на Израел, ако започне масирана инвазия в Рафа. Това заяви американският президент Джо Байдън в интервю за Си Ен Ен. Това е първото категорично изказване по темата, след като стана ясно, че Америка ще спре изнасянето на някои оръжия към Израел.

„В Газа са загинали цивилни заради тези оръжия. Бях достатъчно ясен – ако нахлуят в Рафа, защото още не са, спирам доставките на оръжия“, каза Байдън.

Анализатори отбелязват, че това е повратна точка в отношенията Израел – САЩ от началото на конфликта в Ивицата Газа. Признанието, че американски оръжия са отговорни за смъртта на цивилни също идва за първи път.

Байдън е подложен на сериозен натиск от свои партньори, както и хора от неговата партия, да ограничи доставките на оръжия заради хуманитарната криза в Ивицата. До момента американският президент удържаше на натиска и подкрепяше действията на Израел срещу Хамас. Въпреки това предупрежденията, че се готви масирана инвазия в Рафа, където повече от 1 милион палестинци живеят в момента, явно е наклонило везните.

 

Снимка: Getty Images

 

„Не се отказваме от това да осигуряваме сигурност на Израел. Отказваме се от възможността Израел да може да води война в този район“, каза Байдън в интервюто. Той уточни, че спирането на доставките няма да важи за дефанзивни оръжия, които се използват като част от системата Железен купол. Всички останали доставки ще бъдат спрени.

„Ще продължим да помагаме на Израел да се пази когато става въпрос за Железния купол и тяхната възможност да отговарят на атаките, идващи от Близкия изток. Но всичко друго е неправилно. Няма да го правим – няма да доставяме оръжия и артилерийски снаряди“, допълва още американският президент.

 

Снимка: Getty Images

 

Пукнатините стават все по-големи

Публичното признание от страна на Джо Байдън, че американски оръжия са отговорни за смъртта на цивилни граждани в Ивицата Газа, е пореден повод за допълнително разваляне на двустранните отношения между двамата. Американският президент уточни, че действията на Израел в Рафа „все още не са прекрачили червената линия“.

„Не са стигнали до тежко населените райони. Всичко, което се случва в момента, е на границата. Това създава проблеми с Египет, а там съм работил много усилено да имаме нормални отношения“, каза Байдън.

„Заявих го ясно на Биби (Бенямин Нетаняху – б.р.) и на военното му ръководство. Няма да получат нашата подкрепа ако атакуват гъсто населени райони. Казах му „Не прави същата грешка, която направихме ние. Искахме да хванем Бин Ладен. Изглеждаше, че имаше смисъл да искаме Бин Ладен. Изглежда, че имаше смисъл да се опитаме да обединим Афганистан. Но нямаше никакъв смисъл, според мен, да започнем да мислим, че Ирак има ядрени оръжия“, казва президентът в интервюто.

Снимка: Getty Images

 

През последните седмици на територията на Съединените щати се организират масови протести в подкрепа на Ивицата Газа и на палестинския народ. На тях хората изразиха и недоволството си от приятелството между Байдън и Нетаняху, като бяха издигнати лозунги „Джо Геноцидът“. „Чувам всичко, което искат да ми кажат. Тези хора имат право на свободно изразяване и на протест. Но не и да използват реч на омразата. Нито да заплашват еврейски граждани. Нито да блокират достъпа на други хора. Това е против закона“, каза Байдън.

Изборите през ноември

Байдън не изрази притеснение за предстоящите президентски избори в Съединените щати, но коментира, че Доналд Тръмп едва ли ще приеме загубата, ако загуби. „Обещавам ви, че няма да я приеме. А това е много опасно“, коментира Байдън.

„Кампанията върви добре. Повечето хора няма да решат преди последния момент“, каза още той.