Байдън втвърди тона: Израел бомбардира безразборно Газа и губи подкрепа

Разделения между Съединените щати и Израел

Разделенията между Съединените щати и Израел, за който Вашингтон е най-важният съюзник, за начина на водене на войната срещу ислямисткото движение „Хамас“ в Газа се очертаха още по-ясно с коментарите на американския президент Джо Байдън във вторник.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху не скри различията, макар да говореше по-скоро за споровете как ще изглежда ивицата след войната, започнала след атаката на „Хамас“ с 1200 жертви на 7 октомври.

Байдън обаче заяви пред донори на кампанията си, че макар страната да може да разчита на САЩ за сигурността си, но и на „много повече“ от САЩ, като Европа и по-голямата част от света, „започва да губи глобална подкрепа с безразборните бомбардировки“.

Байдън изпраща съветник в Израел

Президентът не подложи на съмнение правото на Израел да се защитава и нуждата да бъде разбито движението „Хамас“, но с думите си отправи най-ясния сигнал, че тонът на Вашингтон към еврейската държава за ставащото в Газа, след близо 18 400 убити палестинци според здравните власти в ивицата (Израел казва, че сред тях има поне 7000 бойци).

„Вярваме, че макар да е налице намерението на Израел да гарантира защита за цивилните, от значение са и резултатите и работим и оказваме натиск върху правителството на Израел да се увери, че застрахова цивилния живот“, каза Байдън. Американският лидер изпраща тази седмица за преговори в Израел съветника си по националната сигурност Джейк Съливан.

По-рано говоретелят на Държавния департамент Натаниъл Тек призова Израел да се съсредоточи върху защитата на цивилни: „Със сигурност може да се направи повече, по-прецизни и по-ясни указания може да се дадат на цивилни, за да се гарантира, че ще стигнат до безопасно място.“

Само преди няколко дни американският държавен секретар Антъни Блинкен каза, че има „разминаване“ между обещанията на израелските власти да пазят цивилните в Газа и действителността на терен. Блинкен бе в Израел преди няколко седмици и увещаваше Израел да въведе още мерки за защита на цивилни преди офанзивата в южната част на Газа, към град Хан Юнис, след като рухна примирието с „Хамас“. В отговор израелската армия раздели Газа на стотици блокове, като издава инструкции за жители на точно определени от тях да се евакуират, но към този процес има множество критики.

Разногласия и за бъдещето

Байдън обърна внимание, че на власт е „най-консервативното правителство в Израел“ (изрично спомена крайнодесния министър на сигурността Итамар Бен-Гвир) и че Нетаняху трябва да направи „промени“. „Правителство на Израел прави нещата много трудни“, продължи президентът. „Ройтерс“ отбелязва, че с думите си Байдън е предложил нов поглед към понякога напрегнатите си разговори с Нетаняху; двамата имат дълбоки разногласия от десетилетия.

Пред репортери Байдън говореше за личен разговор с Нетаняху, от когото чул: „Опустошихте Германия с бомбардировки, пуснахте атомна бомба, много цивилни умряха.“ Байдън отговорил: „Да, затова тези институции бяха създадени след Втората световна война, за да гарантират, че няма да стане отново… Не правете същите грешки като нас след 11 септември. Нямаше причина да сме във война в Афганистан.“

Байдън говори за международни институции часове преди Общото събрание на ООН – където САЩ защитиха Израел – да гласува резолюция за незабавно примирие с подкрепа от 153 държави, при само 10 „против“ и 23 въздържали се (сред които и България).

Спорна обаче бе и темата за бъдещата палестинска държава. Израел „не може да каже не“ на създаването ѝ, каза Байдън.

Същата вечер Нетаняху заяви, че разминаванията на Израел и САЩ за бъдещето на Газа остават. По думите му Газа няма как да бъде „нито Хамасстан, нито Фатахстан“ – с последното има предвид „Фатах“, която управлява Палестинската власт („Хамас“ управляваше Газа 15 години) и която израелският премиер изключва да се върне на власт в ивицата. „Бих искал да изясня позицията си: Няма да позволя на Израел да повтори грешката от Осло“, каза Нетаняху, без да уточнява коя грешка има предвид.

Вашингтон, напротив, иска Палестинската власт отново да управлява Газа след войната, както (съгласно споразуменията от Осло) правеше преди „Хамас“ да вземе властта.

„Имаме възможността да започнем да обединяваме региона. Но трябва да се уверим, че Биби разбира, че трябва да направи някои неща… Не може да кажеш „не“ на палестинска държава“, каза Байдън.