Родителите на Йоан - Боряна и Трайче КАДЪР: НОВА ТВ

Българче, отрасло в Швеция, нежелано в наш ВУЗ

Момче, което е родено в България и израснало в Швеция, не е успяло да кандидатства в университет у нас, макар успехът му да позволява и да е издържало изпитите си, заради законови неуредици.

Йоан Попоски е внук на българин от Северна Македония, който е бил преследван в миналото, заради своето самосъзнание. За семейства и потомци, като неговото, които живеят извън България, през 1993 г. у нас е прието постановление на Министерския съвет, което дава възможност на чужди граждани с български произход да станат студенти в български университет. Но по една по-различна процедура.

„Ние преди да подадем документи проверихме, дали според закона за висшето образование Йоан отговаря на изискванията спрямо българите в чужбина. И проверихме изискванията спрямо 103-то постановление от 1993 г.”, каза Паун Трайче Попоски, бащата на Йоан пред Нова ТВ.

„Заедно направихме документите, допуснати бяхме да го регистрираме, той държа два изпита – единият общообразователен, а другият специализиран, защото той кандидатства медицина. При регистрацията се изискват определен набор от документи – акт за раждане, лична карта, искаха се и шведски документи. Ако имаше пречка той да бъде допуснат до класиранията, това трябваше да се изясни в началото“, разказа пък майката на момчето Боряна.

Удостоверяването на български произход е едно, а допускането му до класиране – друго, коментира обаче шефката на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова. Тя обясни, че никой не е оспорвал българския произход на Йоан, нито на родителите му. Най-големият проблем в случая е, че той изобщо е бил допуснат до изпити, въпреки че агенцията не е потвърдила. Това най-вероятно е грешка на МОН, казва Манджукова.