финансови проблеми
финансови проблеми

Българи масово продават жилищата си заради финансови проблеми

Собственици с финансови проблеми най-често продават имотите си. Тази тенденция е основна още от миналата година. Има и собственици на имоти, които ги продават, за да си купят по-голямо жилище, но тази група е сравнително малка на фона на останалите. Това става ясно от анализ на „Форос“ на пазара на жилищните имоти през миналата година.

Най-голям дял обаче остават продажбите на жилища от хора, които имат проблем с изплащането на кредита – около 41 процента. Нараства и процентът на наследствените имоти, които се предлагат за продажба. В края на миналата година делът им е 37,5 процента от наличното предлагане.

Най-много апартаменти ново строителство се предлагат в момента на пазара. Това означава, че жилищата се построени в периода 1998-2012 година. През миналата година 44 процента от предлаганите жилища са били в нови сгради, а 31 на сто – в стари тухлени сгради. Панелките държат 25 процента от пазара на имотите.

По отношение на площта на жилището, най-често на пазара се срещат двустайни и тристайни апартаменти, като средната им площ съответно е 60 – 80 квадратни метра и 80 – 120 квадратни метра.