Българи от „Магнитски“ въртят аферите за стотици милиони в САЩ

„Има хора, които продължават да опитват да се възползват от американската финансова система. Няколко души в България бяха включени в списъка „Магнитски“ за такива опити. Тези действия (санкциите по глобалния закон „Магнитски“ – бел. ред.) не са насочени към България и българския народ и българските граждани. Това са санкции срещу конкретни физически лица, които по наша преценка носят отговорност за злоупотреби със стотици милиони публични средства“.

Това заяви временно изпълняващата длъжността посланик на САЩ в България Андриа Брулет-Родригез на конференция „Антикорупция и национална сигурност“ в София, организирана от Министерството на правосъдието в сътрудничество с Базелския институт за управление и Центъра за изследване на демокрацията.

Форумът се провежда в рамките на инициативите, включени в Годината на действие, обявена от президента на САЩ Джо Байдън при закриването на Срещата на върха за демокрация през декември 2021 г.

Брулет-Родригез коментира, че е в България през последните две години и е свидетел на това как страната се е сблъскала с огромни предизвикателства, но въпреки това е показала устойчивост и е останала дълбоко ангажиран партньор и солиден съюзник. Сред предизвикателствата, които тя спомена, бяха пандемията от COVID-19, войната в Украйна, както и кризата с природния газ и прекъсването на доставките.

„Въпреки всичко това и въпреки крехката политическа стабилност, България показа своята устойчивост, тя остана един дълбоко ангажиран партньор и съюзник“, подчерта тя.

Брулет-Родригез припомни, че България е поела три ангажимента, в рамките на обявената от президента Байдън Година на действие – засилване на съдебната власт, засилване на отговорността на главния прокурор и неговите заместници и укрепване на доверието към медиите и институциите и отбеляза, че Министерството на правосъдието, редица институции, както и гражданското общество работят за това тези ангажименти да станат реалност.