Алиса
Алиса

Българин рисува вълшебния свят на Алиса

Художникът Владимир Тодоров участва в екипа, който рисува героите в новия филм на „Дисни” – „Алиса в Огледалния свят”, продуциран от Тим Бъртън. Тодоров отдавна проби в Холивуд с работата си по филми като „Хари Потър и философския камък”, „Ерагон”, „Беоулф”, „Коледна песен” и „Седмият син”. Българинът дълго време си сътрудничи с Робърт Земекис и е един от аниматорите, които усъвършенстваха технологията motion capture – „улавяне на движението”, при която движенията на актьорите се предават на компютърно генерирани анимационни образи в три измерения.
Действието в новия филм се развива години след събитията от „Алиса в страната на чудесата”. Алиса следва стъпките на баща си и прекарва години, плавайки из моретата. Когато се завръща в Лондон, обаче, тя открива отново пътя към фантастичния и странен свят, който е видяла като дете. С помощта на магическо огледало тя се завръща при Белия заек, гъсеницата Абсолем, която вече е пеперуда, Чеширския котарат и Лудия шапкар – всички герои на Луис Карол.

Алиса отново се забърква в невероятно приключение. Бялата кралица изпраща момичето да намери Хроносферата – глобус, който контролира времето. Започва една трескава надпревара, в която Алиса трябва да успее на всяка цена, ако иска да спаси своя приятел Шапкаря. Комикът Саша Барън Коен влиза в ролята на Времето, а Алан Рикман отново озвучава Абсолем. Това е последната роля на актьора, преди той да почине през 2015 г. Джони Деп пък отново е Лудия шапкар. Това е деветият негов филм с Тим Бъртън, след ленти като „Едуард ножиците” и „Слийпи Холоу”.