Българинът полудя: €300 000 за апартамент в София

Средните цени на луксозните тристайни апартаменти в София са между 240 хил. и 300 хил. евро, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти. Само за сравнение срещу тази сума може да се купи прилична къща на морския бряг в Гърция и Испания, например.

Конкретната цена за всеки имот зависи от много фактори като локацията, наличието на място за паркиране и спирка на метрото наблизо.

В столицата средните цени на двустайните жилища от високия и средновисокия сегмент от пазара са в диапазона от 180 хил. до 230 хил. евро. И при двустайните конкретната цена зависи от индивидуалните характеристики на имота.

Луксозни имоти купуват хора с високи доходи, за които лихвите по кредитите нямат голямо значение. Тези купувачи или използват предимно пари в брой или имат високи доходи и за тях вноските по заемите не са проблем. Луксозни имоти купуват както хора, които искат да повишат стандарта на живот за семейството си, така и хора със спестявания, които искат да ги спасят от високата инфлация. Покупката на луксозен имот е много добра инвестиция, защото търсенето в този сегмент от пазара е много по-стабилно отколкото на жилища с ниски цени, предназначени за хора с ограничен бюджет.

В района на София средните цени на редовите къщи (няколко къщи в един затворен комплекс) са между 320 хил. и 450 хил. евро, показват данни на консултантската компания. Цените на самостоятелните нови къщи започват от 486 хил. евро. Цените на къщите са в много широки граници и стигат до няколко милиона евро. Конкретната цена освен от локацията зависи от използваните материали при строителството, големината, като и от предлаганите удобства за собствениците, като например има ли басейн, зала за фитнес и т. н.

В София има около 14500 жилища от високия и средновисокия сегмент от пазара, а в стоеж са още около 4200 имота. Инвеститорите виждат, че има търсене на такива имоти и се опитват да отговорят на потребностите на купувачите. Хората с големи финансови възможности имат големи изисквания към имотите и стават все по-взискателни при избора на къща или апартамент, в който ще живее семейството им.

Наемите на двустайните апартаменти в столицата от високия и средновисокия сегмент от пазара са между 1000 евро и 1300 евро, показват данни на консултантската компания. За наем на тристаен луксозен дом собствениците най-често искат между 1400 евро и 1700 евро на месец. Наемите на луксозни къщи започват от 2150 евро на месец.

В София наемите на офиси клас А са около 14 евро на квадрат на месец. За офиси от клас Б наемите са около 10 евро на квадрат. Наемите на големи помещения на главните търговски улици в столицата са средно 58 евро на кв. м. В софийските молове наемите са средно 40 евро на квадрат. А в ритейл парковете, където магазини на няколко различни търговски марки имат общ паркинг, наемите са средно 10 евро на квадрат.

Къща край града колкото апартамент в центъра

Покупката на къща край София може да излезе на цената на голям апартамент в центъра на града, казаха брокери на имоти. Затова редица хора с повече от две деца избират къща, където децата могат по-свободно да играят.

Най-често между 250 хил. евро до 350 хил. евро струва тристаен или четиристаен апартамент на централна локация в столицата. Приблизително такава е и цената за покупка на парцел и строителството на къща край града, казват брокери на имоти. За децата е по-добре да имат двор, в който да играят. Затова къщите имат редица предимства. Но и апартаментите в центъра на града имат много предимства като например близостта до ведомствата, до болници, много магазини, ресторанти и театри. Именно затова търсенето на жилища в центъра винаги е голямо.

Но много хора искат да избягат от натоварения трафик в централната част на София и избират по-спокойния живот в къща край града. Затова нараства строителството на къщи.