Българинът работи 114 г. за €1 млн., германецът – само 31 (ГРАФИКА)

Колко години трябва да се труди обикновен човек, за да заработи 1 млн. евро? На този въпрос отговаря любопитно проучване на портала Picodi.com. В класацията са включени 102 държави от всички континенти.

Изследването, което взима за „мерна единица“ средната работна заплата, разкрива колосални разлики между държавите по света.

Оказва се, че средностатистическият американец хипотетично може да стане милионер след 21 години работа, на германеца ще са му необходими почти 31 години, на поляка – 83 години. А на българина няма да му стигнат и два живота – средната заплата у нас е такава, че тя трябва да се трупа 114 години и един месец, за да достигне седемцифрена сума в евро.

Изчисленията и сравненията са доста условни, защото все пак никой не спестява цялата си заплата – всеки харчи от нея за храна, битови сметки, дрехи, лекарства, обучение, почивка и забавления и т.н., а всички тези разходи имат различна тежест в отделните страни. Но без съмнение в богатите държави човек може да стане по-бързо милионер заради високото равнище на доходите.

Ако се сравняваме с обикновения швейцарец, който само за 15 години може да направи 1 млн. евро, положението ни изглежда трагично. Но всъщност българите сме в по-богатата половина от света. За сравнение, в Нигерия, Уганда, Египет и Пакистан, които са в дъното на класацията, средната заплата е толкова ниска, че за заработване на 1 млн. евро са нужни пет-шест века.

Средностатистическият турчин би трябвало да се труди 215 години, за да направи хипотетично първия си милион. Сърбите и руснаците също са далече от 1 млн. евро – при техните средни заплати натрупването на седемцифрена сума е възможно за около век и половина.

Данните за средните възнаграждения са взети от портала Numbeo, на който хиляди потребители от цял свят подават информация, като попълват всеки месец  въпросници. За целите на сравнението местните валути са преобразувани в евро по средния обменен курс на Google Finance за март 2023.