България е изпратила помощ на Украйна в размер на 13 млн. евро

Към момента България е изпратила помощ на Украйна в размер на малко повече от 13 млн. евро, които са заявени в Европейския инструмент за мир. Вече е взето решение държавата ни да получи 7 млн. евро от 2024 до 2027 г. в замяна на изпратената от нас помощ за Украйна. Това заяви военният министър Тодор Тагарев по време на изслушването му в комисията по отбрана.

 

„Междувременно работим с американското правителство и оттам ще бъдат отпуснати още 35 млн. долара по програмата Чуждестранно военно финансиране (FMF), които можем да използваме по проекти към тази програма“, заяви още Тагарев.

 

На въпрос каква помощ до момента е изпратена в Украйна военният министър посочи, че първият пакет военна помощ, гласуван от 48-ото НС, е изпратен в цялост. Вторият транш също е бил изпратен почти целия, а третият е заминал преди месец. Тагарев отказа да коментира съдържанието на изпратената помощ и заяви, че ще предостави информация за нея по време на засекретената част от изслушването в комисията по отбрана.

Стана ясно още, че дефектните ракети С-300 също вече са в Украйна и България вече е готова да приема украински военнослужещи за обучение, както гласи едно от решенията на парламента. Тагарев каза обаче, че все още няма конкретна заявка било то за бойни санитари или за подготовка на пехотна рота.

Тагарев посочи, че страната ни участва активно към коалицията F-16 и  „говорим с наши съюзници, включително с най-високите равнища на водещите страни, те са информирани. Когато имаме конкретна заявка, започваме веднага подготовка“.

Той обясни, че помощта, която предоставяме на Украйна, е с различен приоритет.

„Има средства, които заминават практически веднага със самолети. Има средства, които са с втори приоритет, и заминават с други вид транспорт и такива, които са с още по-нисък приоритет и за чието експедиране минават месеци.“

Той обясни каква е била логистиката около стоте бронетранспортьора, станали повод за поисканата му оставка. По думите му е създадена организация от работна група с трима заместник-министри – на отбраната, на вътрешните работи и на транспорта. Те са проучили различни варианти за изпращането на БТР-те.

 

Машините са били извозени до специална локация, откъдето да бъдат натоварени на влакови композиции, като това е отнело около 3 седмици.

 

„Вече има сключен договор, ясен график, по дни, кога ще има влакови композиции. Ние знаем, имаме график кой къде ще ходи, какво ще говори, за да могат да заминат те според договореностите“, обясни Тагарев и добави, че е можело логистиката да се случи много по-бързо, но е имало и обективни пречки, които не са позволили това.

 

Министърът на отбраната заяви, че България вече е получила 15 млн. долара компенсация за изпращането на бронираните машини. Тези средства ще могат да бъдат използвани за закупуването на ново оборудване.