България е на прага на грипна епидемия

Съвети за това как да се справим с „коктейла“ от вируси този зимен период даде вирусологът проф. Радка Аргирова по БНТ. Тя за пореден път призова да не се използват антибиотични препарати без да има медицински показания, както и обърна внимание на това, колко е важно да се вземат своевременни мерки още при първите симптоми.

„Тази година се възстановява равновесието между респираторните вируси. Като към тях добавям и ковид с новите му варианти“, посочи експертът.

Все още страната ни не е достигнала заболеваемост, която да премине в „грипна епидемия“, но сме на нейния праг. Най-често засегнати от грип А сега са малки деца до 5 години и възрастни хора.

„В момента в България сме пред пик на грипна епидемия. В отделните региони има различни измерения в цифри. Най-сериозно е положението в момента в Пловдив и Габрово“, посочи проф. Радка Аргирова

Тя уточни, че в момента в страната доминира грип А, а тип Б е много по-малко – само в 7% от случаите.

„Има, но е малко. Ние знаем вече, че когато се появи грип Б и има голяма заболеваемост отиваме към „опашката“ на грипната вълна“, увери вирусологът.

Проф. Аргирова отново напомни колко е важно, когато се чувстваме отпаднали и сме болни, да носим маски „без да е необходимо някой да ни напомня“, да мием често ръцете си и да проветряваме помещенията, в които се намираме.