България иска мито за украинското зърно

Пет държави от Европейския съюз, сред които и България, са поискали налагане на мита за зърното, идващо от Украйна. Те се позовават на това, че вносът създавал нечестна конкуренция и измествал собствените им производители от пазара.

Новината съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на съобщение на министерството на земеделието в Унгария. Останалите държави също са украински съседи: Полша, Словакия и Румъния. Към момента на публикуване на този текст на сайта на българското министерство няма съобщение за писмото до Европейската комисия (по-точно да комисарите за търговията Валдис Домбровскис и за земеделието Януш Войчеховски).

Страните са от членовете на ЕС, произвеждащи значително повече жито и царевица, отколкото са нуждите на националните им пазари и това е ключово за сигурността на снабдяването с храни в ЕС и за стратегическия суверенитет на съюза, изброява „Ройтерс“ мотивите на подписалите се.

„Ето защо Брюксел трябва да въведе мерки, защитаващи пазарите на граничните на Украйна страни членки, докато им помага изцяло да се възползват от експортния си потенциал“, се казва още в текста. „Една от тези мерки може да е въвеждането на мита за повечето от чувствителните земеделски продукти“.

Според министрите едно от предимствата на Украйна било, че размерът на стопанствата там е голям и това понижавало експортните им цени, с които европейските фермери били измествани от традиционните си пазари.

Земеделските на петте страни „страдат от значителни щети“, откакто миналата година ЕС отмени вносните квоти за украинско зърно, продължава писмата. Министрите призовават Европейската комисия да проучи дали украинското производство съответства на стандартите на ЕС.

Три от подписалите се държави – Полша, Словакия и Унгария – запазиха въведената през септември 2023 г. забрана за внос на националните им пазари, но транзитът към други страни в ЕС не е ограничаван. Украйна, от своя страна, се оплака в Световната търговска организация срещу тях, а няколко европейски страни осъдиха едностранните действия на Варшава, Братислава и Будапеща.

Преди седмица българското земеделско министерство публикува подробности за държавна помощ (заради последиците от руската агресия) за земеделци и животновъди до средата на годината в размер на 426 млн. лв.