България като сметище: Пловдив обгазен от горящи боклуци

РИОСВ е сигнализарала кмета на Пловдив Здравко Димитров за зачестилите запалвания на отпадъци в Шекер махала и на ул. „Крайречна“ в район Източен.

Екоинспекцията се позовава на множество сигнали на граждани от тази нощ за миризма на горящи отпадъци, идваща от Шекер махала. В социалните мрежи десетки пловдивчани алармират, че миризмата е била непоносима и са били принудени да затворят прозорците, за да не дишат неприятните миризми през нощта.

РИОСВ и Пожарна безопасност са настояли да бъде засилен контролът от страна на местната власт, регламентиран в Закона за управление на отпадъците.

Обект на проверка е и сигнал за пожар на територията на конната база в землището на с. Царацово в късния следобед вчера.

Запалили са се тор маса и слама, разпръснати на площ между 700 и 800 м2. Управителят на спортната база е съобщил, че складираните отпадъци са се самозапалили. След като подали сигнал до пожарната от фирмата са се опитали да ограничат тлеещото огнище, като с фадрома са направили просека и са премахнали горимите материали.

Експертите на РИОСВ е издала предписание за недопускане на подобни инциденти. На собственика ще бъде наложено и административно наказание  и глоба 4000 лева.

Само през последния месец звената на ПБЗН са ликвидирали 165 пожара. В 68 от случаите огнеборците са гасили отпадъци. Справка показва, че най често подобен тип произшествия, възникват на територията, обслужвана от Трета и Четвърта РСПБЗН, където отговорността на жителите на тези райони е по- малка. Често пъти обаче решението за отстраняване на проблемните действия зависи от налагането на административно- наказателни санкции.

Само през последния месец пожарникари от Четвърта служба 17 пъти са гасили  отпадъци на улиците Сокол и Крайречна. Аналогична е и ситуацията за колегите ни от Трета служба- 15 са отработените произшествия, свързани с гасене на боклуци на територията на район Северен. Директорът на Пловдивската пожарна е сезирал компетентните лица и институции за вземане на отношение- кметове на общини, РИОСВ и полиция.