България мишкува – тайно газим санкциите срещу Русия

В България европейските санкции, забраняващи облагодетелстване на руски граждани и фирми с публични средства, се заобикалят. Това доказа разследване на „Сега“ за това как фирма, съсобственост на руски гражданин, печели договор за обществена поръчка, въпреки че в документацията изрично е уточнено, че няма право да участва в процедурата.

Фирмата се оказва партньор на редица институции, сред които МОН, МВнР, НЗОК. Нито една от тях не прекратява договорните си отношения с нея. Нещо повече – в една от процедурите дружеството е получило възможност да се поправи.

Така в последния възможен момент фирмата е прехвърлила собствеността си и вече формално отговаря на наложените от ЕК забрани, разказа в предаването (О)позиция журналистът Таня Петрова, която проучи казуса.

„Историята показва множество бездействия. Свикнали сме България да е разграден двор и правилата да не се изпълняват. В случая дори няма опит за придържане към правилата“, коментира Петрова. Тя добави, че институциите не възнамеряват да правят ревизии и да прекратяват договорите си с въпросната фирма.

Всъщност изобщо не е трудно да се провери чия собственост е дадено дружество. Проучването на журналиста тръгва от договор с държавното дружество „Информационно обслужване“, но установява, че има и други договори и проблемът е системен. А институциите очевидно знаят с кого работят и фирмата не им е безизвестна.

Според нея едва ли ще има европейски санкции. Още повече, че държавите сами трябва да следят за спазването на правилата, а ЕК се намесва само при системни проблеми.

„Институциите се надяват, че никой няма да ни обърне внимание. Ако тихичко мишкуваме и се снишим, нищо няма да последва“, заключи тя.